Adet döneminizi kaçırıyor musunuz, düzensiz bir döngünüz veya ağır kanamanız mı var? Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rhianna McClymont bunun nasıl gerçekleştiğini ve bir adet düzensizliği probleminiz varsa neler yapabileceğinizi açıklıyor gelin birlikte göz atalım.
Menstrüasyon Hakkında 3 Önemli Bilgi:
- Ağır adet kanaması demir eksikliği ve aneminin (düşük tansiyon) yaygın bir nedenidir
- Aşırı egzersiz ve diyet düzensiz veya kaçırılmış adetlere (amenore) neden olabilir
- Düzensiz adetler altta yatan bir duruma işaret edebilir – döngünüz çok düzensizse bir doktorla mutlaka konuşun.
Bazen çok fazla gelir, bazen geç gelir, bazen hiç gelmez. Adet döngüsü bir saat mekanizması değildir, yaşam boyunca doğal dalgalanmalara ve değişikliklere tabidir. Çok ağır veya aralıklı kanamalar yine de bir hastalık belirtisi olabilir.
Adet Dönemi Neden Bu Kadar Önemlidir?
Basitçe söylemek gerekirse, adet döneminiz başladığında vücudunuz size bir bebeğiniz olabileceğini söyler, ancak hamile kalmamışsınızdır. Her ay, rahim iç tabakası döllenmiş bir yumurtaya hazırlık yapmak için kalınlaşır. Eğer orada embriyo yuvalanmamışsa, adet döneminizle birlikte dökülür. Bu aylık döngü, östrojen ve progesteron hormon seviyelerindeki değişikliklerle kontrol edilir. Dolayısıyla bu hormonları etkileyen herhangi bir şey regl dönemini de etkileyebilir. Doktor Dr. Rhianna McClymont, yaşam tarzı ve yaşın adet döngünüzü nasıl şekillendirebileceğini ve ne zaman bir doktorla konuşmanız gerektiğini açıklıyor.
Adetlerin Durması Normal midir?
Dr. McClymont, “Adet dönemlerinin, özellikle de adetin başlangıcında dalgalanmalar göstermesi oldukça doğaldır” diyor. “Menopoz dan önceki dönemde bile, adet döngüsü uzunluğu ve kan kaybındaki değişiklikler günlerce, aylarca hatta yıllarca sürebilir.” Demiştir.
Yaşa bağlı olarak, adet görememenin en belirgin nedenleri hamilelik veya menopozdur. Düzensiz bir döngünün veya adetlerin tamamen yokluğunun (amenore) diğer nedenleri şunları içerebilir:
- Ani kilo kaybı
- Aşırı kilolu veya zayıf olmak
- Çok fazla egzersiz
- Stres
- Bazı doğum kontrol yöntemleri, örneğin progesteron hapı veya hormonal RİA
- Bazen düzensiz adetler polikistik over sendromu (PCOS) veya tiroid hastalığı gibi altta yatan bir duruma işaret edebilir. Bu durumlarda doktora başvurmanız gerekir.
Doktora Ne Zaman Başvurmalıyım?
Dr. McClymont, “Adet kanaması normal döngüden sapma gösteriyorsa, kadınlar bir doktora görünmelidir” tavsiyesinde bulunuyor. Örneğin, her zaman hafif kanamalarınız olduysa, ancak aniden ağırlaştıysa ve adet kanınızda pıhtılar fark ettiyseniz, bir doktora kontrol ettirmelisiniz.
Aşağıdaki durumlarda hemen doktora başvurun:
- 45 yaşın altındaysanız ve adetleriniz aniden düzensizleşirse,
- Regl döneminiz 21 günden daha sık veya 35 günden daha seyrekse,
- Regl döneminiz 7 günden uzun sürerse,
- En kısa ve en uzun döngünüz arasında en az 20 günlük bir fark varsa,
- Regl döneminiz düzensizse ve hamile kalmaya çalışıyorsanız.