Ağız kokusu hakkında tedavinin nasıl olduğu yönünde gelen bilgiler şaşırtmaya devam ediyor.
Ağız Kokusunun Nedenleri
Ağız kokusu dişeti problemleri, çürükler, eski protezler, yetersiz ağız hijyeni, tükürük salgısında azalma gibi ağız içi kaynaklı nedenlerle oluşuyor olabilir. Diş ve dişeti sağlığı açısından sağlıklı kişilerde kötü ağız kokusunun sebebi çoğunlukla dilin üst-arka yüzeyinde bulunan ve reflü ya da geniz akıntısı nedeniyle oluşan tabakadaki mikroorganizmalardır. Bazı gıdalar (süt gibi yüksek protein içerikli gıdalar, soğan, sarımsak, turp, alkol, kahve, baharatlı gıdalar… vs.) ve sigara da ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca diyabet, üst ve alt solunum yolu, kulak-burun-boğaz hastalıkları, mide rahatsızlıkları, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi vücudu ilgilendiren bir takım sağlık sorunları da ağız kokusunda etkili olabilir.
Ağız Kokusunun Saptanması
Ağız kokusu olan kişiler genelde yakınlarında aldıkları geribildirimler ile problemlerinin farkına varabilmektedirler. Kendi ağız kokunuzu tespit etmeniz mümkün olmayabilir. Bu konuda objektif bir değerlendirme için diş hekiminizden yardım alabilirsiniz. Diş hekimleri halitometre adı verilen cihazla ağızda, kötü kokuya neden olan ve bakteriler tarafından üretilen bileşikleri hızlı ve kolay bir şekilde ölçebilirler. Ölçüm öncesi aşağıdakilere dikkat edilmelidir:
• Ölçümden önceki 1 saat içinde herhangi bir şey yenilip içilmemeli ve diş fırçalanmamalıdır.
• Ölçüm öncesi kesinlikle aç olunmamalıdır.
• Ölçümü yanıltabilecek mentollü sakız veya drajeler, gargaralar, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar tüketilmemelidir.
• Ölçüm öncesi çay, kahve, tütün mamulleri veya alkol alınmamalıdır.
Ağız kokusunun önlenmesi
• Ağız kokusuna neden olabilecek diş çürükleri, yenilenmesi gereken dolgu ve protezler ile ilgili tedaviler tamamlanmalı ve gerekli ise diş taşı temizliği yapılmalıdır.
• Hareketli protezler düzenli olarak temizlenmelidir.
• Ağız kokusuna sebep olacak sarımsak, soğan içerikli ve baharatlı gıdalardan ve ağız kuruluğuna neden olabilecek kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
• Bol su içilmelidir.
• Yemek yedikten sonra; mutlaka dişler fırçalanmalı, diş araları diş ipi ya da ara yüz fırçaları ile temizlenmeli, özellikle dilin üst-arka bölgesi temizlenmeli ve gargara kullanılmalıdır. Alkollü gargaralar ağız kuruluğu yapabileceği için tercih edilmemelidir.
• Tüm bu önlemlere rağmen şikayetiniz geçmiyorsa ağız kokusuna neden olabileceği için mide ya da kulak-burun boğaz muayenelerinizi yaptırmanızda fayda vardır.