Akıllı Telefonun Pil Ömrünü Etkileyen Her Şey İçin Kesin Bir Rehber

Teknoloji Oca 26, 2023 Yorum Yok

Hiç şüphe yok ki pil ömründen tasarruf hakkında birçok makale çevrimiçi gördünüz veya okudunuz. Bu popüler bir konudur çünkü kimse günde birkaç kez duvara bir telefon bağlamayı sevmez. Bununla birlikte, bu tür makalelerin çoğu pil ömrünüzü artırmak için ne denemeniz gerektiği konusunda fikir verir. Bu sefer akünün boşalmasına neden olan çeşitli şeyleri tanımlayacağız. İşte akıllı telefonunuzun pil ömrünü etkileme potansiyeline sahip her şeyin kesin listesi.

Liste aslında şaşırtıcı derecede uzun ve muhtemelen bu kadar çok insanın neden pil ömrü ile mücadele ettiğinin iyi bir göstergesi. Bununla birlikte, daha ayrıntılı olarak bakıldığında, her şey donanım veya yazılım sorunlarına kolayca paketlenebilir. Pilinizi neyin bozabileceğini belirlemek için bu listeyi kullanabilir ve ardından düzeltmeye çalışmak için uygun adımları atabilirsiniz.

Pil Boyutu

Pil ömrü üzerindeki en belirgin etkiyle başlayacağız – pilin kendisinin boyutu. Tüm akıllı telefonlar aynı pil boyutuna sahip değildir ve telefonunuzun sıfıra basmadan önce ne kadar süre kalacağını belirlemeye yardımcı olan bu boyuttur. Akıllı telefon pilleri genellikle Miliamper saat (mA) cinsinden ölçülür. Bu çoğunlukla basit bir matematiktir. Bir telefon ne kadar fazla mA olursa, teorik olarak daha uzun süre dayanabilmelidir. Her zaman bu şekilde çalışmaz, ancak başlamak için iyi bir yer.

Samsung Galaxy Note 10 Plus ve Huawei Mate 30 Pro gibi amiral gemileri devasa 4.500mAh pillerle geliyor. Bu arada, Pixel 4 (XL değil) gibi daha küçük cihazlar sadece 2.800mAh ile geliyor. Pil ömrü ağırlıklarının çoğunda, küçük olanlardan ziyade daha büyük piller bulunur.

Pil ömrü ile ilişkili bir ton şey var. Ancak, diğer değişkenleri dikkate almazsanız, en büyük pili olan telefon şarjlar arasında en uzun süreye gidecektir.

Pil Ömrünü Etkilemesi

Bir ekranın pil ömrünü etkilemesinin dört farklı yolu vardır. Birincisi, daha büyük ekranların daha fazla yüzey alanına sahip olması ve yanması için daha fazla güç gerektirdiği için boyuttur. Tabii ki, daha büyük ekranlı telefonların da genellikle daha büyük pilleri vardır, bu yüzden biraz ver ve al.

Bir telefonun ekranının pil ömrünü etkilemesinin ikinci yolu çözünürlüktür. Kuşkusuz, farklılıklar çok büyük değil, ancak nesnel olarak ölçülebilir. 1440p çözünürlüklü ekranlar, 1080p ekrandan %77 daha fazla piksele sahiptir ve bu ekstra pikselleri oluşturmak için ekstra işlem gücü (ve dolayısıyla daha fazla pil) gerektirir. OEM’ler, işlem gücünü azaltmaya ve pil tasarrufu yapmaya yardımcı olmak için bazen 1440p ekranda 1080p modu içerir.

Parlaklık bir başka önemli güç çekicidir. Bu aynı zamanda basit bir kesinti meselesidir. Daha parlak bir şey daha fazla güç gerektirir. Bununla birlikte, %50 ila %40 parlaklığa gitmenin, %80 ila %20’ye kıyasla oldukça ihmal edilebilir bir fark olduğu söylenebilir.

Son olarak, ekranın yenileme hızı çok önemlidir. Yenileme hızı, ekranın saniyede kaç kez yenilendiğini ve hertz (Hz) cinsinden ölçülme sayısını temsil eder. Bazı yeni telefonlarda normal 60Hz ekranlara göre %50-100 daha sık yenilenen 90Hz ve 120Hz ekranlar bulunur. Bu, bir sürü ekstra işlem gücü gerektirir ve telefonunuzun pilini daha fazla zorlar.

Ekranlar bir telefonun diğer tüm bileşenlerinden daha fazla pil tüketir, çünkü bir telefonla etkileşime girmemizin ana yolu budur. Bu nedenle, pil tasarrufu yapan püf noktalarının çoğu ekran ayarlarında döner. Ancak, parlaklığınızı birkaç puan düşürmek neredeyse hiçbir şey yapmaz ve çözünürlük sadece telefonunuzu sürekli kullanırsanız önemlidir. Son olarak, AMOLED ekranlarda karanlık temalar kullanmak çoğunun düşündüğü gibi çalışmaz.

Bağlantılar

Bağlantıların pil ömrü üzerinde büyük etkisi vardır. En yaygın bağlantılar cep telefonu sinyaliniz, verileriniz, Bluetooth, Wi-Fi ve konum servisleridir. Bağlantılar pili birkaç farklı şekilde tüketir ve ilki oldukça açıktır. Bu bağlantıları etkinleştirir ve kullanmazsanız, gün boyunca gereksiz güç kullanırlar. Donanım ve yazılım optimizasyonları bu tahliyeyi en aza indirdi ve eskisi kadar kötü değil, ama yine de bir faktör.

Ek olarak, zayıf bir sinyal pil tüketimini büyük ölçüde artırabilir. Bunu düzeltmek genellikle zordur. Cihazınız düzenli olarak sinyal gücünü kontrol eder. Alım kötü olduğunda, telefon daha sık kontrol eder ve bu sürekli kontrol pili boşaltır. Genellikle, bu sadece belirli bina türlerinde ve kötü alım alanlarında olur, ancak bu yerlerden birinde yaşıyorsanız (veya çalışıyorsanız), sürekli ve neredeyse çözülemez bir sorun olabilir.

Son olarak, aslında bu bağlantıları kullanmak pilinizi tüketir. Çevrimiçi olursanız ve bir dosyayı indirmek için beş dakikanızı harcarsanız, telefonunuzun ağ donanımını aktif olarak kullandığı tam beş dakikadır. Aynı şey sesli aramalar için de geçerlidir.

Birçok kişi, telefonunuzu kullanmadığınızda tüm bağlantıları kapatmak için uçak modunu kullanmanızı önerir. Dürüst olmak gerekirse, bu kadar pil tasarrufu yapmaz ve sonuçta invaziv ve sinir bozucu olur. Evdeyken (veya işteyken) Kablosuz ağa bağlı kalmanızı ve uygulamalarınızı telefonunuz şarj cihazındayken güncelleme, yedekleme veya yeni şeyler indirecek şekilde ayarlamanızı öneririz. Aksi takdirde, kullanmadığınız zamanlarda Bluetooth ve GPS’nizi kapalı tutun.

Yonga Seti

Yonga seti muhtemelen burada her şeyden daha önemli çünkü temelde tüm telefonu çalıştırıyor. Bir yonga setinin pili etkilemesinin birçok yolu vardır, özellikle de saat hızı, CPU regülatörleri ve voltajla oynuyorsanız. Ancak, kökleri olmayan bu şeylerle uğraşamazsınız ve çoğu insan köklenme konusunda cesaret edemez.

Düzenli kullanıcılar için, yonga seti için önemli olan ilk şey onun neslidir. Her yıl yongalar daha küçük, daha hızlı ve daha enerji tasarruflu hale gelir. Snapdragon 855 oldu daha hızlı ve daha enerji tasarruflu Snapdragon 845 ve en son Qualcomm yonga seti, daha Snapdragon 865 kuşkusuz ileriye başka sıçramayı temsil edecek. Aynı şey Huawei’nin Kirin SoC’leri, Samsung’un Exynos yongaları ve MediaTek’in silikonu için de geçerli. Bu oldukça karmaşık bir konudur, ancak süper temel açıklama, daha yeni yonga setlerinin daha hızlı, daha az enerji tüketimi ve daha az ısı ile daha eski yonga setleri ile aynı işi yapabilmesidir. Bütün bunlar pil ömrünü etkiler.

Yonga setinin modeli de önemlidir. Pixel 3a XL, 2019’daki pil ömrü açısından büyük sürprizlerden biriydi. Bunun bir kısmı, Snapdragon 855 gibi performanstan ziyade pil ömrü için ayarlanmış daha az güçlü bir çip olan Snapdragon 670’e bağlıydı. Ölçekli, Snapdragon 855 Plus normal 855’in hız aşırtmalı bir sürümüdür ve daha fazla güç kullanır.

Yeni akıllı telefonlar hakkında konuşurken yonga seti güncellemeleri sıklıkla göz ardı ediliyor çünkü birçok insan sadece ham performansa bakıyor. Bununla birlikte, verimlilik, boyut ve ısı iyileştirmeleri, bugünlerde ham performans artışlarından daha önemli.

Kamera

Kamera, bir telefondaki en önemli donanım parçalarından biridir. Bununla birlikte, bataryayı biraz boşaltma kapasitesine de sahiptir. İlk ve en belirgin neden ayrı bir donanım olmasıdır. Özellikle Samsung’un çok diyaframlı kameraları veya daha yeni OnePlus telefonlarının motorlu ön kamerası gibi hareketli parçalara sahip olması durumunda çalışması için güç gerekiyor.

Bununla birlikte, kamera pil tüketiminin büyük çoğunluğu ekran ve işlemci kullanımından gelir. Ekranınız bir vizör olarak gereklidir ve bazı OEM’ler kamera modundayken ekranın parlaklığını bile artırır. Ayrıca, her modern akıllı telefonun en azından bir miktar son işlemesi vardır ve bu da ekstra işlem gücü gerektirir. Bu, LG’nin LG V40’daki üçlü çekimi veya Pixel cihazlarındaki Night Sight gibi benzersiz kamera özellikleriyle daha da güçlendirildi.

Video daha fazla pil gerektirir. İşlemci, videonun kare hızına bağlı olarak saniyede 30 ila 60 fotoğraf çekmek zorundadır ve sonunda hepsini birleştirmek zorundadır. Tabii ki, burada çözünürlük önemlidir ve birçok kamera 4K çözünürlükte çekim yapabilir, bu da işlemcide daha da zor ve dolayısıyla pilde daha da zorlaşır.

Shutterbugs, pillerini kameralarını çok sık kullanmayan insanlardan çok daha hızlı tüketir. Ek olarak, Snapchat gibi kameraya aşırı bağımlı olan uygulamalar, kameranın aşırı kullanımı nedeniyle uzun süreli kullanımda daha fazla pil tüketimine neden olabilir.

Diğer Donanımlar

Temel olarak telefondaki herhangi bir donanım, kullanım sırasında pili bir ölçüde boşaltır. Bir ton örnek var. Piksel 4 serisi telefonlarda Google’ın Soli çip olduğu her zaman ve el işaretleri bekliyor. Orijinal Moto X ayrı işlemci çekirdeği vardı hep sesli komutlar için dinlemek için çalışıyordu. Bu ekstra teknoloji daha fazla pil tüketimine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda dahil edilmesi de alan sınırlamaları nedeniyle daha küçük pillere neden olabilir.

Her telefonu etkileyen başka faktörler de vardır. Bir titreşim motorunun bu kadar pil boşalmasına neden olacağını düşünmezsiniz. Ancak, günde yüzlerce bildirim alan insanlardan biriyseniz, bu titreşim motorunun yüzlerce kez çalıştığı anlamına gelir.

Aynı şey konuşmacılar için de geçerli. Her video izlediğinizde, müzik dinlediğinizde, bildirim seslerinizi açık bıraktığınız veya telefon görüşmesi yapmak için telefonu kullandığınız zaman. Her şeyi sessize alarak biraz pil tasarrufu yapabilirsiniz, ancak bunun içindeki eğlence nerede? Bazen pil üzerindeki etki çok fazla değildir, ancak her şeyde olduğu gibi, ne kadar çok kullanırsanız, o kadar fazla güç kullanır.

Genel olarak, gerçek drenaj miktarı, bu şeylerin ne sıklıkta kullanıldığını doğrudan ilişkilendirir. Pixel 4 XL’in Soli yongası açık değilse pili tüketemez. Buna ek olarak, bazen güç tüketimi o kadar azdır ki, hiçbir zaman önemli olmayacaktır. Örneğin Samsung, tam bir S Pen şarjının 0,5mAh veya Note 10 Plus pilinin yaklaşık 1 / 9,000’ini gerektirdiğini tahmin ediyor.

Sıcaklık ve Yaş

Akıllı telefonun pil ömrü hem sıcaklıktan hem de yaştan büyük ölçüde etkilenir. Piller en iyi şekilde yeni olduklarında ve oda sıcaklığında çalıştıklarında çalışır. Bununla birlikte, telefonlar kullanım sırasında ısındığından ve tüm sonsuzluk için zaman ilerlediğinden, her ikisi de sonunda pil ömrünüzü etkiler. Aslında, yaş, telefonunuz yaşlandıkça pil ömrünün kısalmasının başlıca nedenidir.

Her şarj ettiğinizde, telefonunuzun maksimum pil kapasitesinden bir veya iki kez tıraş etmiş olursunuz. Piller enerjiyi depolamak ve işlemek için kimyasal reaksiyonlar kullanır ve hiçbir kimyasal reaksiyon sonsuz değildir. Yöntem çılgın gibi optimize edildi ve bu yüzden piller başladıkları sürece dayanıyorlar. Ayrıca, pilleri kullanmasanız bile kapasitenizi kaybedersiniz.

Sıcaklık biraz daha zor. Soğuk piller daha düşük kapasitelere sahiptir (unutmayın, burada kimyasallarla uğraşıyoruz), daha sıcak piller daha iyi performans sunar. Bununla birlikte, aşırı sıcaklıklarda çok fazla zaman harcanması, pilin zaman içinde kalıcı şekilde bozulmasına neden olabilir. Battery University, modern lityum pillerin en fazla yaklaşık 68F’de çalıştığını belirtiyor. Bununla birlikte, çoğu insan tüm yaşamı boyunca sıcaklık kontrolünü sağlayamaz, bu nedenle bu sorun aşağı yukarı kaçınılmazdır. İyi haber, OEM’lerin kullanıcıların gerçekten işleri karıştırmak için çok az fırsata sahip oldukları ölçüde şarj ve hızlı şarjı optimize etmeleridir.

Isı ve yaştan aşırı bozulmayı önlemek için bazı hileler kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, en iyi uygulamalarda bile, genel kural, yaklaşık 1000 şarjdan sonra pilinizin kapasitesinin yaklaşık %20’sini kaybetmenizdir. Telefonunuzu şarj olurken kullanmama, daha az şarj etme (süper hızlı şarj yerine süper uzun pil ömrüne sahip telefonları seçme) yoluyla aşırı bozulmayı önleyebilir.

Aktif Uygulamalar

İster inanın ister inanmayın, telefon yazılımı pil ömrünüzü birçok farklı şekilde bozabilir. En belirgin yol aktif kullanım sırasındadır. Bazı uygulamalar, diğerlerinden çok daha fazla pil ömrü kullanır ve bu uygulamaları kullanmanın, ortalama bir gün boyunca pil ömrünüz üzerinde büyük bir etkisi vardır.

GPS uygulamaları, kamera uygulamaları ve büyük miktarda veri aktarımı gerektiren uygulamalar, başlatıcı uygulaması veya hesap makinesi gibi bir şeyden daha fazla pil kullanır. Örneğin SnapChat, örneğin pil ömrünü bir dosya tarayıcı uygulamasından çok daha fazla etkileyecek GPS, kameranız ve büyük miktarda veri kullanır.

Mobil oyunlar ayrıca çoğu uygulamadan daha fazla pil kullanır. Hepsi grafik işlemek, oyunun AI’sını kontrol etmek ve oyunun kendisini oynamak için CPU ve grafik işlemcisine ihtiyaç duyar. Ayrıca, günümüzün mobil oyunları genellikle bir veri bağlantısı ve elbette telefonunuzun ekranını gerektirir. Eğlenceli gerçek, Pokémon Go, GPS, Bluetooth, kamera, ekran ve verilerinizi aynı anda kullanabilen ilk mobil oyundu. Onun varlığı pil paketi satışlarını iki katına çıkardı.

Ne kadar çok pil yoğun uygulama ve oyun kullanırsanız, pil ömrünüz o kadar kötü olur. Bu, son kullanıcılar için biraz sorun yaratır. Telefonunuzu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz, ancak Call of Duty: Mobile’ı günde iki saat oynarsanız şikayet etme hakkınız yok. Bununla birlikte, işlemciler daha hızlı ve enerji tasarruflu hale geldikçe, bu sorunlar zamanla azaltılmaktadır. Burada pil ömründen tasarruf etmenin tek yolu, bu tür uygulamaları kullanmamak veya daha modern yonga setlerine yükseltmektir.

Pasif Uygulamalar

Elbette, yukarıdakilerin tümü yalnızca aktif olarak kullandığınız uygulamalar için geçerlidir. Tamamen ayrı bir sorun, pasif olarak çalışan tüm uygulama ve hizmetlerdir. Bahsettiğimiz uygulama türleri podcast oynatıcılar, müzik uygulamaları ve daha fazlasıdır. Bu uygulamalar, telefon ekranı kapalıyken bile çalışır ve saatlerce çalışma potansiyeline sahiptir.

Bu pilin neden bittiğini anlamak roket bilimcisi gerektirmez. Telefonunuz cebinizde olsa bile etkindir. Ayrıca, çoğu kişi müzik ve PodCast yayınladığından, bu uygulamalar genellikle verileri de kullanır. Neyse ki, bu uygulamalar büyük ölçüde optimize edilmiştir, bu nedenle kısa süreli patlamalarda pil tüketimi minimumdur. Bununla birlikte, bazı insanlar bir seferde saatlerce müzik dinler ve podcast’ler genellikle 30-60 dakika sürer. Pil kullanımı zamanla artar.

Diğer bazı örnekler arasında Torrent uygulamaları, sürekli güncellenecek şekilde ayarlanmış hava durumu uygulamaları, kondisyon takip uygulamaları ve temelde ekran olmadan aktif olarak kullandığınız tüm uygulamalar yer alır. Genellikle tek başına büyük bir çentik yapmazlar, ancak bunların hepsini bir kerede veya çok uzun bir süre kullanırsanız, pil ömrünüz bir vuruş alacaktır.

İşletim Sistemi ve Arka Plan Görevleri

Son olarak, pil ömrü için tartışmasız en önemli yazılım parçasına – işletim sisteminin kendisine – ulaşıyoruz. İşletim sistemi, cihazınızdaki her şeyi kontrol ettiği için pil ömrünüzü çeşitli şekillerde emebilir (veya kaydedebilir). Genel olarak konuşursak, işletim sisteminin pili boşaltması için belirli bir yol yoktur çünkü yaptığı her şey bir ölçüde pili etkiler. Bununla birlikte, işletim sistemlerinin daha önce kontrolden çıktığını, çok fazla CPU kullandığını ve başka hiçbir şeye benzemediğini gördük, bu yüzden kesinlikle mümkün.

İşletim sistemleri ve pil ömrü CPU yonga setleriyle aynı şekilde çalışıyordu. Daha yeni sürümler genellikle daha optimize edilir, işi daha hızlı yapar ve bunu yaparken daha az pil kullanır. Ek olarak, çoğu işletim sistemi pil tüketimini kontrol etmek, uygulama kullanımını kontrol etmek ve daha az pil çekmek için diğer şeyleri optimize etmek için yeni özellikler sunar. Android’deki tüm çeşitli optimizasyonların listesini, bunların sayısı nedeniyle burada listelemek imkansızdır.

İşletim sistemi ayrıca sayısız temel arka plan görevi üzerine kurulmuştur. Android’in modern sürümleri süreci optimize edene kadar arka plan görevleri çok daha büyük bir batarya düşmanıydı.

Arka plan görevleri pili iki ana şekilde tüketir. Birincisi, işlemlerin ping atması gereken her şeye ping atmak için cihazınızı uyandırmak ve ikincisi veri kullanımıdır. Arka planda güncellenen hava durumu uygulamanız sunucularına ping atacak ve telefonunuzu uyandıracak ve böylece pil kullanacaktır. Hiçbir işlem çoğu zaman bir ton pil kullanmaz. Telefonunuzda muhtemelen sorunlara neden olan bu arka plan işlemlerinin düzinelerce çalışması var.

Kök erişiminiz yoksa bunlarla başa çıkmak işlevsel olarak imkansızdır. O zaman bile, kök kullanıcılar sadece çok şey yapabilir. Bunun nedeni, arka plan görevlerinin Android’in çoklu görev yapabilme yeteneğinin bel kemiğidir, bu nedenle çoğu uygulama kullanılmadığında bile arka planda çalışma kapasitesine sahiptir. İşletim sisteminin çalışma şeklini gerçekten değiştiremezsiniz, bu yüzden yapabileceğiniz tek şey, size bir sürü sorun veriyorlarsa mizaç uygulamalarını kaldırmaktır.

Android, arka plan görevlerini zaten yapabileceğiniz her şeyden daha iyi ele alıyor. Doze modu arka plan görevlerini belirli zamanlarda kümeler ve aksi halde kapatır. Ek olarak, Uyarlanabilir Pil, sık kullanmadığınız uygulamaların arka plan görevlerini kapatır. OEM’ler ayrıca, uygulamaların nasıl çalıştığını bazen etkileyecek kadar yoğun ek pil tasarrufu modları ekler. Android ve OEM’ler bunu az çok elinizden çıkarıyor.

Pilinizi kontrol eden veya boşaltan o kadar çok şey var ki, pilleri optimize etmek neredeyse imkansız. Sonuç olarak, pil boşalması, neye neden olan ve neyi engelleyen hakkında birçok eski eş hikayesi ve şehir efsanesi var.

Bazı insanların pilleri tüketmemenin en iyi yolunun sadece telefonu kullanmamak olduğunu söylemesini duyabilirsiniz. Ancak, daha önce de söylediğimiz gibi, lityum piller zamanla şarj ve kapasiteyi kaybeder, bu yüzden ne yaptığınız önemli değildir, telefonunuzun pili şu veya bu şekilde deşarj olacaktır.

Pilden tasarruf etmenin en iyi yolu, hiç çalışmasalar bile yeterince iyi çalışmayan eski bir hileli listeye uymak değildir. Ayrıca, telefonunuzu kullanma şeklinizi tamamen değiştiren tavsiyeler almak da kötü bir fikirdir. Pilden tasarruf etmenin en iyi yolu, boşalan yerin nereden geldiğini anlamak ve kaynağında sabitlemeye çalışmaktır. Umarım, bu kılavuzun yardımıyla, bunu yapabilir ve benim gibi olağanüstü bir pil ömrü elde edebilirsiniz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sesli kitap netflix izle yemek tarifi ankara escort escort ankara