nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gezi & Seyahat
  4. »
  5. Berlin Duvarı’nın Yıkılma Hikayesi

Berlin Duvarı’nın Yıkılma Hikayesi

Now You Tech Now You Tech - - 4 dk okuma süresi
539 0

Tarihte büyük ses getiren ülkeyi ırki, dini ve daha birçok şeyden ötürü ikiye bölen ve duvarın iki farklı tarafında kalan aile, sevgili, eş, arkadaşı birleşmesi imkânsız bir biçimde ayıran onların yerine yıkıldığı güne kadar sesi olan bir duvar. Konuşamayan ama iki tarafın ellerini gizli gizli bir araya getiren bir duvar. Yaklaşık 30 yıl boyunca sürmüş bir esaretin en aşikâr şahididir.

Almanca Berlinler Mauer anlamına gelen ve yaklaşık 46 km uzunluğundaki duvar ülkeyi Doğu ve Batı Almanya şeklinde ikiye bölmüştür. Duvar 2. Dünya savaşını kaybeden alman topraklarını İngiliz, Fransız, Rus ve Amerika Birleşik Devletleri’nin işgal etmesinden dolayı Almanya zayıfladı. Aynı ideolojiyi benimseyen Batı ittifakı batı Almanya’da Federal Almanya cumhuriyetini kurdular. Komünizmi savunan Rusya ise Demokratik Almanya Cumhuriyeti doğu Almanya’da kurdu.

Duvar İnşaatına Başlandı

Duvar yıllarca utanç duvarı olarak isimlendirilmiştir. Komünizmi benimseyen doğu Almanya çok gelişemedi. Refah seviyesi yüksek olan batı Almanya’ya gidiş yolları aranmaya başladı. Bu kaçışları önlemek isteyen doğu Almanya cumhuriyeti 1961 yılının 13 Ağustos günü Berlin duvarının inşasına başladı. Bu engeli tanımayan demokratik Almanlardan batı Almanya’ya kaçmayı başaranlar oldu fakat başaramayıp bile isteye ya da kaza sonucunda hayatını kaybeden birçok insan oldu.

Dikenli Tel Üzerinde Hayatını Kaybetti

Sınırda vurulanlar, intihar edenler kaza sonucu ölenler ve daha nicesi. Günümüze kadar heykeli gelmiş olan Schumann da kaçarken hayatını kaybedenlerden biridir. Doğu alman askeri olan Schuman dikenli teller üzerinden geçerken hayatını kaybetti. Heykeli şu an Berlin’de sergilenmektedir. Ölümler ve kayıplar devam ederken 1980’li yıllarda Komünist Parti etkisini kaybetmeye başladı.

İzdiham Yaşandı

Gorbaçov’un meydana getirdiği yenilikler ve Romanya’nın komünist lideri Nikolay Çavuşesku devrilmesi yeni bir dönemin ilk adımıydı. Kadife devrimiyle Çekya da bulunan komünist yönetim devrildi. Bu olaylar yaşanırken ülke içinde de protestolar baş göstermeye başladı. Büyükelçiliklerin önünde izdiham yaşandı. Gorbaçov’un doğu Almanya ziyaretinden sonra demokratik Almanya cumhuriyeti 1989 yılının 9 Kasım’ında seyahat düzenlemelerinde yapılan değişiklikleri açıkladı. Açıklamayı bekleyen doğu ve batı Almanya da bulunan halk duvarı yıkmaya başladı.

Soğuk Savaş Dönemi Sonu

Yıkılmaya başlanan bu duvar özgürlüğün göstergesiydi. Duvarın yıkılmasıyla birlikte soğuk savaş dönemi sona erdi. 1990 yılında iki taraf arasında yapılan Birleşme Anlaşması ile birlikte 3 Ekim 1990 yılında Almanya yeniden tek vücut halini almıştır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir