nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gezi & Seyahat
  4. »
  5. Çanakkale’de Gezilecek Görülecek Yerler

Çanakkale’de Gezilecek Görülecek Yerler

Now You Tech Now You Tech - - 8 dk okuma süresi
260 0

Çanakkale deyince hiç şüphe yok ki akla Çanakkale savaşı gelir. Çanakkale’de neresi gezilir, nereye gideriz diye düşünürken ilk olarak atalarımızın şehit düştüğü toprakları gezmek isteriz. Çanakkale’nin her ilçesinde, attığınız her adımda doğal bir cennet, tarih ve sanat harikasıyla burun buruna gelirsiniz. Çanakkale’de Gezilecek Görülecek Yerler yazımız sislerle.

Bir Destandır Çanakkale

Dünyanın farklı köşelerinden insanların savaşmak için geldikleri bu topraklarda binlerce ailenin geçmişi yatmaktadır. Geçmişte yaşanan bu savaş, bazen iki merminin havada çarpıştığı kadar çetin ve acımasız, bazen de yere düşen yaralıların dost düşman ayırt etmeksizin taşındığı kadar duygusal ve merhametle dolu anların yaşanmasına sebep olmuştur. İngiltere, Fransa, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya gibi dünyanın farklı ülkelerinden toplanıp sözde barışı yaymak için geldiklerini söylediler.

Amaçları hiç bilmedikleri bir ülkenin toprağını işgal etmek ve Çanakkale’yi geçerek İstanbul’a ulaşmaktı. Çünkü İstanbul’un düşmesi demek tüm Osmanlının düşmesi demekti. Ama Türkün iman ve cesaretini hesaba katmamışlardı.

Çanakkale’ye ilk defa gidecekler rehber eşliğinde buraları gezip görmeleri yararlarına olacaktır. Özellikle Çanakkale şehitliği ve şehitler abidesi oranın ruhunu tam anlamıyla hissetmeniz için konu anlatımlı bir rehberle gezmeniz maneviyatınızın yükselmiş olarak oradan ayrılmanıza sebep olacaktır. Çanakkale Eceabat’ta Seyit Onbaşı anıtı ve Nusret mayın gemisi burada ziyaret edilebilecek yerlerdendir.

Aynalı Çarşı

Şehitlikten biraz uzaklaştığımızda türküsüyle de meşhur Aynalı Çarşı karşımıza çıkar. 130 yıllık bu çarşı, tarihin en eski alışveriş merkezi olarak ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor.

Çanakkale içinde aynalı çarşı / Ana ben gidiyom düşmana karşı,of, gençliğim eyvah”

Bu türkü Çanakkale’ye genci yaşlısı demeden yürüyerek veya atlarıyla geçip giderken söyledikleri türküdür. Seyfullah isimli bir gencin annesine yazdığı bir mektupla günümüze kadar ulaşan bu türkü birçok askeri uğurlarken de söylenmiştir. Aynalı Çarşıda eskiden sebze ve meyve satılmaktaydı. Şu anki haliyle 57 iş yeri bulunan bu çarşıda, Çanakkale’ye özgü sanatsal malzemeler, seramik hediyeler ve birçok ürün satışı burada yapılmaktadır.

Gelibolu Yarımadası

1915’ te bu topraklarda savaşan yabancıların savaş ve barıştan alınan dersler ve kurulan dostluklar adına, bu topraklarda bıraktıkları binlerce şehidin ziyaretine açık olan, aylarca savaşıp arkalarında birçok iz bırakmış anıtsal yarımada Gelibolu topraklarından bahsedelim. Binlerce şehidin bulunduğu bu topraklara girdiğimizde her köşesine ayrı bir gözle bakıyor ve gayri ihtiyarı gözleriniz dolarken Mehmet Akif Ersoy’ un şu dizeleri sarıyor ruhunuzu.

“ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber, sana âgûşunu açmış duruyor peygamber.”

Tarihin en çetin kara savaşlarından biri olan Gelibolu yarımadası ve Eceabat’ta savaşta şehit ve gazi olan tüm insanların ve yaşananların hatırlanması için birçok yapıt yapılmıştır. Bunlar; 57. Alay şehitliği, yaralı asker anıtı, şehitler abidesi, daha birçok anıt, şehitlik ve tanıtım merkezi vardır. Yine burada Gelibolu Mevlevihane’si gezilesi yer olarak karşımıza çıkan yerlerdendir. Binlerce şehit ve anıtını dualarla gezdikten, kitabelerini okuduktan sonra Conkbayırı’na doğru yola çıkıyoruz.

Conkbayırı

Anzak ve İngiliz askerlerinin Osmanlı askerlerine karşı taarruza geçtiği bu muharebe 1915’te 3 gün sürmüştür. Gelibolu yarımadasının Eceabat ilçesinde olan bu bölge tepeler içerisinde bölgeye en hakim noktadır. Bu tepeye çıktığınızda sağda Ege denizi solda ise Marmara denizini ve Çanakkale merkezinin ne kadar net göründüğünü göreceksiniz. Buraya feribotlarla ulaşımda mümkün.

Askerler 20bin kişilik bir ekiple burada hala günümüzde de açık olan siperler kazmışlardır. Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal, sabah 4 sularında taarruz emri verir. Taarruzdan çok kısa bir süre sonra bir şarapnel parçası Atatürk’ün göğsünün sağ tarafına saplanır.

Mutlak bir ölümle sonuçlanabilecek bir bölgeye isabet eden şarapnel parçası hiçbir zarar veremez. Çünkü o sırada sağ göğsünün üzerinde bir cep saati vardır ve şarapnel o saate isabet etmiştir. O günün anısına parçalanan saati Ordu komutanı Liman Von Sanders’ e verir. Sanders de kendi aile armasını taşıyan saati M. Kemale hatıra olarak verir. Bu yaralanma neticesinde Mustafa Kemal’e Gazi unvanı verilir. Gezilecek yerler listesine Conkbayırınıda listeye almayı unutmayın derim.

Çanakkale’de tarihi gezi turumuzu tamamladıktan sonra kendimizi doğayla baş başa bırakıyoruz.

Kaz Dağları

Hem yüzmek hem su sporları yapmak hem de sadece kamp yapsam bana yeter diyorsanız. Cennetten bir köşe dediğimiz kaz dağları tam size göre bir yer. Çanakkale’den Balıkesir’e dayanan kaz dağları oldukça zengin bir iklime sahiptir.

Şehrin gürültüsünden uzak sessiz ve temiz bir hava iklimine sahiptir. Kaz dağlarının yüzde 10’ u milli parktır. Oldukça geniş yüz ölçümüne sahip kaz dağlarının çoğunluğunu köyler ve maden ocakları doldurur. İnsanların çok az olduğu bakir bir alana sahiptir.

Çanakkale zeytinleriyle meşhur bir yer olduğu için zeytinlikleri gezebilir, egenin nefis yemeklerinden tadabilirsiniz. Yüksek oksijen hacmine sahip bu dağda önce Kaz Dağları milli parkı gezerek içerisindeki, Hasan Boğuldu, Sütüvan Şelalesi ve Şahin deresi kanyonunu gezebilirsiniz. Yine tahta kuşlar etnografya Müzesi, Zeytinyağı Müzesi, Darıtepe tabiat parkı gezilecek görülecekler listesinde yer alıyor. Kazdağlarından gidilecek yerler sırasıyla şöyle devam etmektedir. Yeşilyurt köyü, Adatepe köyü, Sarıkız türbesi, Zeus altarı, Darıdere tabiat parkıdır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir