nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Dolar Neden Yükselir?

Dolar Neden Yükselir?

Now You Tech Now You Tech - - 4 dk okuma süresi
2 0

Dolar Neden Yükselir?, hatırlayacak olursanız, bir birim yabancı paranın yerli para cinsinden değeri döviz kuru olarak isimlendiriliyordu. Yani biraz açmamız gerekirse; bir Amerikan Doları beş lira ediyorsa, bu onun Türk Lirası karşısındaki alım gücünü ifade etmektedir. Bizim buradaki asıl meselemiz bir dolar bir gün beş lira iken ertesi gün nasıl daha az veya daha çok değere sahip olduğu.

Bunun birçok sebebi vardır ve bizim de ilgilendiğimiz konu bu. Şimdi aşağıda madde madde sıralayacağız.

Dolar Arzı ve Dolar Talebinin Kura Etkisi Nedir?

Dolar Neden Yükselir? sorusunun ilk ve en önemli cevabı piyasadaki arz – talep ilişkisidir. Doların değeri ekonomide ne kadar dolar bulunduğuna ve halkın buna ne ölçüde talep gösterdiğine bağlıdır.

Eğer insanların dolara olan talebi artar ve alım miktarında artış olursa, ekonomideki dolar miktarı azalacaktır. Tıpkı az bulunan şeyin çok pahalı olmasındaki mantığın benzeri olarak doların değeri de yükselecektir. Aksi durumda ise doların değeri düşecektir. Yani kişiler ellerindeki doları yerli para birimine çevirirse, ekonomideki dolar miktarı artar ve değeri düşer.

İhracat ve İthalatın Doların Değerine Etkisi Nedir?

Yerli üretimimizi yurt dışına sattığımızda ihracat yapmış oluruz ve piyasalara dolar girişi gerçekleşir ve bu da yukarıda anlattığımız etkiyi yaratır. Yani dolar bulmak kolaylaşır ve değeri düşer.

Yurt dışından ürün getirdiğimizde ise ithalat yapmış oluruz. Bu şekilde de piyasadaki dolar miktarı azalarak değerinde bir artışa sebep olacaktır. İthalat ve ihracat arasındaki farka ise cari açık denilir. Cari açık bir ülke ekonomisi için çok önemlidir ve cari açığı düşük olan ülkelerin ekonomisi güçlüdür. Bu da tüketen değil üreten bir ülke olmanın önemine işaret etmektedir.

Faizlerin Doların Yükselmesine Etkisi Nedir?

Doların Türk Lirası karşısındaki değerini belirleyen etkenlerden biri de Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Türkiye Merkez Bankası’nın belirlediği faiz oranlarıdır.

Eğer ülkemizdeki Merkez Bankası faizleri yükseltirse, kişiler ellerindeki dolarları bozdurarak bankalara yatırır çünkü getirisinin daha fazla olduğunu düşünür. Böylece dolar değer kaybeder.

Aynı zamanda Amerikan Merkez Bankası da faizleri artırırsa, kişiler fayda analizi yaparak en çok getiriye sahip olan para birimini tercih ederler. Yani ellerindeki para dolar olarak daha fazla getiri sağlıyorsa, ellerindeki birikimi dolara çevirirler. Bu da doların alım gücünün artması anlamına gelmektedir.

Enflasyon Beklentisinin Doların Değerine Etkisi Nedir?

Son olarak piyasalarda göz önünde bulundurulan etken enflasyon etkisidir. Eğer vatandaş enflasyonun yükseleceği şeklinde bir beklenti içerisine girerse, elinde Türk Lirası tutmayacaktır. Çünkü yıl sonunda parasının değer kaybedeceğini düşünür. Bu durumda geliştireceği ilk tepki elindeki parayı dolara çevirmek olacaktır. Bu da doların Türk Lirası karşısında güç kazanması anlamına gelmektedir.

Görüldüğü üzere doların gücünü artıran ve düşüren etkenler bir tane değil. Ülkemizde ve dünyada yaşanan birçok gelişme döviz piyasalarını belirliyor. Bu yüzden yatırımlarınızı yaparken dikkat etmeniz gereken hususların sayısı oldukça fazla. Paranızı iyi değerlendirmeniz ve ekonomimizin kalkınması dileğiyle.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir