Ekran kartları oyunlardan, animasyonlardan, video içeriklerinden tutun her türlü görüntüyü oluşturmaktan sorumludur. Diğer görevlere odaklanmak için merkezi işlem biriminizi (CPU) serbest bıraktığından, bilgisayarınızın çok önemli bir yönüdür. Ekran kartı arızası kullanıcılar için bir kâbusa dönüşebilir.
Neyse ki, ekran kartı arızasının, yenisini bulup takmanız için size bolca zaman kazandıracak bazı işaretleri vardır.
GPU Hatası: Ekran Kartı Arızasının 4 Nedeni
Grafik işlem birimi (GPU) genellikle grafik kartı, video kartı veya ekran kartı olarak adlandırılır. Adı ne olursa olsun, çalışmayı bıraktığında büyük bir sorun olabilir. Ne arayacağınızı ve ekran kartınızdaki sorunları nasıl gidereceğinizi bilmek, kullanılamaz bir cihaza sahip olmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Birkaç farklı sebep ekran kartınızın arızalanmasına neden olabilir. Çoğu zaman, bilgisayarınızdaki toz veya tüylerden kaynaklanan aşırı ısınma sorumludur. Diğer faktörler arasında anakartda hatalı kurulum veya elektrik kesintisi sebebiyle yaşanan kaynaklanan güç dalgalanması sayılabilir.
Bilgisayarınızdaki farklı donanımlar gibi GPU’nuz da aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalır. Temizlenip temizlenemeyeceği ya da yeni bir grafik kartı satın alma zamanının gelip gelmediğini belirlemek için öncelikle hataları belirlemeli ve çözüm önerilerini takip etmelisiniz.
Ekran Kartı Hatası Belirtileri
Bilgisayarda yaşadığınız sorunun, ekran kartı hatası olup olmadığından emin değilseniz, bazı uyarı işaretlerini dikkate almanız gerekir. Bu işaretler genellikle ekran kartı hataları nedeniyle oluşurlar.
Ekran kartı hataları ve çözümleri şu şekilde sıralanabilir;
- Ekran Hataları: Ekranınızda görünen garip renkler veya şekiller mi fark ediyorsunuz? Bu, video oyunu oynamak veya bir film izlemek gibi grafik kartınız stres altındayken meydana gelirse sorun GPU’nuz olabilir. Yeniden başlatmak bu sorunu çözebilir, ancak ekran kartınız arızalanmak üzereyse, sorun yeniden ortaya çıkacaktır.
- Ekranda Donma: Bilgisayar ekranınız tekrar tekrar donuyorsa, bu kart arızasının bir göstergesi olabilir. Ancak bu belirti, sabit sürücünüz, RAM’inizle ilgili sorunlardan ve hatta kötü amaçlı yazılımlarla ilgili sorunlardan da kaynaklanabilir.
- Fan Hızı: Eğer fanınız normalden daha gürültülü çalışıyorsa bu, kartınızın aşırı ısındığının bir işareti olabilir. Aşırı ısınma, bilgisayarınızın iç kısımlarına hızla zarar verebilir. Isı birikmesine neyin neden olduğunu görmek için cihazı kontrol ettirip temizlettirmeniz gerekebilir.
- Siyah veya Mavi Ekranlar: Kart arızalarından kaynaklanan çökmeler, bilgisayarınızın donmasından, cihazınızın kapandığı veya kendi kendini yeniden başlattığı, tam bir yeniden başlatmaya kadar değişebilir. Grafik yoğun etkinlikler yaparken kilitlenme veya siyah ekran oluşursa, sorunun grafik kartınızla ilgili olma olasılığı yüksektir.
Ekran Kartı Hatalarının Çözümleri
Birçok bilgisayar sorununda olduğu gibi, suçlanacak birçok olası donanım vardır. Hatalı kablolar veya konektörler, yazılım sorunları ve hatta CPU veya RAM’iniz bile suçlu olabilir. Ancak bunun bir GPU sorunu olduğundan oldukça eminseniz aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz.
- Yonga setiniz için anakart sürücülerini güncelleyin. Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayarda, aygıt yöneticisinde üretici adını (NVIDIA, Intel vb.) bulabilirsiniz.
- Ardından, ekran kartınızın sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin.
- Son olarak, tozu temizlemek ve bağlantı sorunlarını gözlemleyebilmek için bilgisayarınızın içine bakın.
Bilgisayarınızdaki sorunlardan ekran kartının sorumlu olduğunu öğrenirseniz, muhtemelen yeni bir kart alma zamanı gelmiştir.