Herkes tarafından beğeniyle izlenilen filmleri, kimimiz patlamış mısırını alıp, bir sinema salonunda ki dev ekranda, kimimiz akşam evine gelip, şöyle bir ayaklarını uzatıp televizyonunun karşısına geçince tercih eder. Ancak pek çok insan hala filmlerin, gösterime uygun son halleriyle ekranda yerlerini almadan önce, pek çok farklı süreçten geçtiğini bilmemekle birlikte, örneğin 120 dakikalık bir filmin gerçekten 120 dakikada çekildiği yanılgısına düşebilmektedir. Peki, hızla gelişen teknolojinin de hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirdiği filmler, hangi temel süreçlerden geçmektedir?
Senaryo / Hikaye İnşası
Film yapımın ilk ve belki de en önemli aşamalarından biridir. Senaryonun önemini vurgulayan şu alıntıdan bahsetmekte yarar var, Rene Clair: “İyi bir senaryodan kötü bir film yapılabilir, ama kötü bir senaryodan iyi bir film asla yapılamaz.”
Filmde ne anlatılacağının, hikâyenin ve karakterlerin kurulumu, olay örgüsünün yapılandırılması bu aşamada gerçekleştirilir. Uyarlama Özgün Senaryo olarak iki ana alt kategoriye ayrılır. Uyarlama Senaryoda birincil kaynak/Hikâye sahibi ile telif hükümlülükleri hususunda yapılan anlaşmalar sonucunda senarist, projenin bütçe ve kapsamını göz önünde bulundurarak hikâyeyi senaryo formatına dönüştürür.
Çekim / Prodüksiyon
Filmin ham çekimleri bu kısımda yapılır. Filmin aslen bu aşamada ete kemiğe büründüğünden bahsetmek mümkün. Bazen sayısı 500’e çıkabilecek set ekibi kendi içinde farklı alt birimlere ayrılır; Işık, ses, dekor, reji, sanat Departmanı vb. Belirli bir çalışma planı süresi söz konusu olduğundan genellikle oldukça yoğun bir çalışma temposu içinde, koordineli şekilde çalışmaktadırlar.
Kurgu Montaj / Post Prodüksiyon
Kâğıt üzerindeki bir hikâyeden ekranlarımıza uzanan yolculuğun son aşaması olan kurgu montajda, ham görüntüler belirli bir olay örgüsü çerçevesinde sıralanır, son düzenlemeleri yapılır, efekt ve renk düzenlemeleri, ses miksajı gerçekleştirilir ve yayınlanmaya hazır son haline getirilir. Bu aşamada kurgucunun elinde, senaryo kurgusuna bağlı kalabilmesi için bir senaryo nüshası bulunmaktadır ve yönetmenle etkileşimli olarak çalışır.
Aylar ve kimi yapımlarda yıllar alan tüm bu yapım süreci özünde oldukça fazla emek, uğraş ve tutku gerektirmektedir. Karşılığında filmler, sessiz ve renksiz sinema kuşağından günümüze kadar ki serüveninde, her zaman sevenlerinin ilgisiyle karşılanmıştır.