Hıçkırık, akciğerlerin altında bulunan diyaframın ani ve istemsiz şekilde kasılması sonucunda oluşur. Çoğunlukla istemsiz şekilde hava yutmaktan dolayı ortaya çıkan hıçkırık, aşırı yemek ve gazlı içecek tüketiminden de ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla psikolojik nedenleri de olabilen hıçkırığın nedenlerinden biri de ani duygu değişimleridir. Heyecan, stres ve korku hıçkırığı tetikleyebilmektedir.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırığın geçmesi için bazı solunum manevraları uygulanabilir. Örneğin ağız yoluyla nefes alınıp burun kapatıldıktan sonra havayla burun arasında küçük bir basınç oluşur ve böylece kulak zarlarının dışa doğru hareket etmesi sağlanır. Nefes tutmak da birçok kişi tarafından bilinen hıçkırığı geçirme yollarından birisidir.
Solunan havadaki karbondioksit miktarını arttırmak hıçkırığı geçireceği için aralıklı şekilde bir kese kağıdına veya benzeri bir şeyin içinde solunum gerçekleştirilebilir. Böylece hıçkırığın geçmesi sağlanacaktır. Bazı özel durumlarda tedavi edilerek ilaç kullanılması gerekebilir.
Hıçkırık Uzun Süre Geçmezse Ne Yapılır?
Yukarıdaki çözümleri kullandıysanız ve hıçkırığınız uzunca bir süre geçmediyse doktora gitmenizde fayda var. Aksi taktirde daha büyük sorunlarla karşılaşılabilir.