İlk defa yurtdışı seyahati yapacaksanız hostel kelimesini duymuş olma ihtimaliniz çok yüksektir. Hostel nedir? Sorusu ise bu noktada birçok kişini kafasını karıştıran sorular arasında yer almaktadır. Kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Defalarca yurtdışı seyahati yapmasına rağmen hala hostelin ne olduğunu bilmeyen çok fazla kişi var.
Hostel Nedir?
Hostel için aslında küçük otel diyebiliriz. Genellikle gezginleri, öğrencileri ve sırt çantalıları ağırlar. Küçük de bir mutfağa sahiptir. Odaların bazılarında daha çok öğrenci yurtlarından aşina olunan ranzaların yer aldığını görebilirsiniz.
Hostel Konaklama Ücretleri
Hostellerin konaklama fiyatları bulundukları konumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu evrede çeşitli uygulamalar üzerinden destinasyonlarda yer alan hostellerin fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda bazı uygulamalar kullanıcı yorumlarına ve deneyimlerine de yer vermektedir. Bu şekilde kalma planı yapacağınız hostelin nasıl hizmet verdiğini daha iyi görebilirsiniz.
Oda Çeşitleri Nedir?
Hostellerde genel olarak iki çeşit odayla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Bu odalardan birincisi; oda büyüklüğüne göre değişen farklı sayıda ranza ve yatağın bulunduğu dormitory kısaca dorm denilen odalardır. Bu odalar sadece erkeklere ayrılmış ise male, sadece kızlara ayrılmış ise female eğer karışıksa mixed olarak geçmektedir. Odalarda büyüklüğüne göre 4 ile 20 kişi kalabilmektedir. Fakat hostellerde genellikle 4 – 8 kişilik olan odalar yer alır. Kişi sayısı ne kadar artarsa hostele ödeyeceğiniz ücrette o kadar düşecektir.
Hostellerde görebileceğiniz bir diğer oda çeşidi ise; bağımsız odaları yani private room’dur. Bu odalarda sadece 2 kişi kalabilir. Eğer kalabalık ortamlarda kalamıyorsunuz bu sizin için güzel bir seçenek olacaktır.
Hostel Odalarında Neler Bulunuyor?
Hostel odasına ilk girdiğiniz zaman oda büyüklüğüne göre yan yana sıralanmış olan ranza veya yataklar dikkatinizi çekecektir. Yatak ve çarşaflarda ranzanın üzerinde hazır konumdadır. Soğuk iklime sahip olan bazı yerlerde battaniye de verildiğini görebilirsiniz. Tropik iklime sahip olan yerlerde ise genellikle battaniye yerine nevresim verilmektedir. Hepsinde olmasa da bazı hosteller ücretsiz olarak havlu da sunmaktadır.
Dorm odalarında yer alan elektrik prizleri genellikle yetersiz gelmektedir. Bu yüzden birçok noktaya üçlü prizler takılarak ulaşım imkanı sağlanır. Üçlü priz olmayan odalarda ise ortak alanda yer alan prizleri kullanabilirsiniz. Bazı hostellerde yatakların arasında perde veya bölmeler bulunuyor. Eğer seyahatinizi sıcak iklime sahip olan bir yere yaptıysanız odanın klimalı oda veya vantilatörlü oda olmasına göre ayrı ücretlendirilebileceğini söyleyebiliriz.
Banyolar Paylaşımlı Mı?
Bu soruya hostellerin büyük bir bölümü için “Evet” yanıtını verebiliriz. Hostellerin büyük bir bölümünde banyolar ortak kullanılıyor. Fakat çok fazla endişelenmenize gerek yok. Genellikle banyoların temiz olduğunu görüyoruz. Yalnız yanına havlu, şampuan ve diğer temizlik malzemelerinizi mutlaka almanız gerekiyor. Hosteller ucuz konaklama imkanı sunmaktadır. Bu yüzden bir otelde yer alan lüks imkanları bekleyemeyiz. Fakat bazı hostellerde banyo gibi alanların ayrı da olduğunu görebilirsiniz.
Hosteller Güvenilir Mi?
Hosteller genellikle güvenilir yapıya sahiptir. Herhangi bir sıkıntı yaşama ihtimaliniz çok düşüktür. Bazılarında kilitli dolapların ücretsiz bir şekilde sunulduğunu da görebilirsiniz. Hostelde kalacağınız her ihtimale karşı dolaplarda kullanmak için yanınızda asma kilit taşıyabilirsiniz. Ek olarak sırt çantasının güvenliğinden emin olmayan kişiler çantaları için de kilit taşıyabilir. Eğer pahalı eşyalarınızı çok fazla göz önünde tutmuyorsanız endişe edeceğiniz herhangi bir durum yok demektir.
Hostelde Kendi Yemeğimi Pişirebilir Miyim?
Birçok kişinin hostelleri tercih etmesinin en büyük sebebinin bu olduğunu söyleyebiliriz. Eğer düşük bütçe ile seyahat etmeyi seviyorsanız sürekli dışarıda yemek yiyerek para harcamak istemezsiniz. Sürekli dışarıda yemek yenildiği takdirde seyahat bütçesinin büyük oranda eridiğini görebilirsiniz. Hostellerin çok büyük bir bölümünde ise kendi yemeğinizi pişirme imkanınızın olduğu mutfak bölümleri yer almaktadır. Eğer seyahat bütçeniz kısıtlı ise yemeklerinizi bu mutfaklarda pişirebilirsiniz. Mutfakların sosyalleşmek için de çok müsait ortamlar olduğunu söyleyebiliriz. Basit bir yemek hazırlarken bile heyecanla sizi izleyen kişiler görme ihtimaliniz vardır.
Oda Her Gün Temizleniyor Mu?
Hostellerde aynı otellerde kaldığınız gibi çarşaf ve yataklarınız günlük olarak değiştirilmeyecektir. Hostellerde genellikle kısa süreli gezginler kalmaktadır. Çok nadir olsa da ortalama 10 gün kalan kişilerde vardır. Fakat bunların sayısı çok azdır. Bu yüzden özel bir sebebi yoksa veya siz belirtmiyorsanız çarşafınız değiştirilmeyecektir. Avustralya, Avrupa ve Yeni Zelanda ülkelerinde yer alan hostellerde giriş sırasında sizlere verilen nevresimi çıkışta resepsiyona teslim etmeniz gerekebilir.
Hostel Giriş Çıkış Saatleri
Gittiğiniz hostelde 24 saat boyunca resepsiyon yer alıyorsa bu giriş ve çıkışlarınız sırasında bir sorun olamayacağını gösterir. Hostele giriş aşamasında bu konudaki kurallara mutlaka göz atın. Son yıllarda büyük kentlerde yer alan hostellerin elektronik kart sistemine geçiş yaptığını görebiliyoruz. Bu evrede eğer sokakta uyuma gibi bir planınız yoksa şifrenizi unutmamalısınız.