Bu yazımızda sizlere İhale Sorgulama işlemleri hakkında gerekli olan bilgileri vereceğiz. İhale; birçok katılımcının bulunmasıyla yapılan bir faaliyettir. Kelime anlamına bakacak olursak ise; mal, iş ya da benzeri ürünleri birçok istekli tarafından yapılan teklifler sonucu arttırarak eksiltme metodu ile uygun teklifi verene yaptırma işlemleri olarak bilinir. Bu işlem için sıkı bir rekabet gerekir ve firmalar arasında hem kaliteyi hem de rekabeti gözeterek ihale ortamları oluşturulur. Alanda bulunan herkes ihaleye katılacağı miktarları belirler ve ihale işlemlerine başlanır. İşveren tarafından açılan ihale sonuçlarına göre ise en çok fiyatı veren kişi ya da firma işi almış olur. İşverenin burada gözettiği amaç ise en düşük fiyatla işi nasıl yaptıracağıdır. Şimdi ise ihale işlemlerinin nasıl sorgulanabildiğine bakalım.
İhale Sorgulama Nasıl Yapılır?
İhale Sorgulama işlemleri için dijital ortamlardan yararlanabilirsiniz. İnternet çağında olmamız sebebiyle pek çok kolaylık da hayatımıza girmiş bulunuyor. Bu kolaylıklardan resmi hizmetleri artık çok hızlı ve kolayca gerçekleştirebiliyoruz. Bu işlem için hazırlanan e-Devlet platformu her anlamda bizlere yardımcı olmaktadır. Tüm resmi işlemleri gerçekleştirebileceğiniz bir hizmet için kullanıma açılmış olan ve bu hizmetleri tek bir çatı altında toplayan e-Devlet uygulaması artık hayatımıza girmiş bulunuyor. Daha önce devlet kurumlarında uzun süreli sıra bekleyerek ve çokça vaktimizi harcayarak gerçekleştirdiğimiz işlemler artık e-Devlet sisteminde yapılabiliyor. Bu konuda yani İhale Sorgulama işlemleri için de artık e-Devlet uygulamasından yardım alabiliyoruz.
Mevcutta bir e-Devlet şifreniz yok ise herhangi bir PTT şubesinden şifrenizi alabilir ve internet üzerinden e-Devlet uygulamasına girebilirsiniz.
Sisteme giriş yaptığınızda sizden istenecek bir takım bilgiler bulunuyor. Bu bilgiler;
- İhale yasa kapsamı
- İhale türü
- İhale tarihi
- İhale usulü
- İhale kayıt numarasıdır.
Bu bilgileri girdikten sonra kolayca ihale sorgulama işleminizi yapabilir ve gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
İhale işlemlerinde arttırma ve eksiltmeler kapalı zarf usulüyle yapılmaktadır. Kapalı zarf usulünde yapılan teklifler, birbiriyle rekabet içine olan ve işi almaya çalışan teklif sahiplerinden kapalı zarf içerisinde belirli bir yer ve saatte alınır ve teklif verenlerin huzurunda açılarak sunulur. En uygun teklifi yapan kişi şüphesiz ihaleyi kazanmış olacaktır. Açık arttırma usulünde ise; buna pazarlık usulü de denmektedir. Tarafların hepsinin bir arada olmasıyla teklifler alınır. Teklif sahipleri daha düşük ya da yüksek fiyatlar vermek kaydıyla, hiç kimsenin yapılan son teklif üzerine yeni bir teklif veremeyeceği rakama gelinceye kadar devam eder. En son teklif veren kişinin ihale teklifi kabul edilir ve o kişi ihaleyi almış olur.
İhalelerde herhangi bir suistimale ya da güvensizliğe yer vermemek adına bir ihale komisyonu da bulunabilmektedir. Bu bakımdan ihaleler, kesin ve geçici olarak ikiye ayrılabilmektedir. Kesin ihale yönteminde karar yetkisi ihale komisyonunda bulunmaktadır. Geçici ihalelerde ise kesin karar komisyonu dışında başka bir merci tarafından karar verilmektedir. Komisyonun kararı ile, verilen bu kararın onaylanması arasında belirli sınırlar içinde kalmak şartıyla yeni arttırma ve eksiltme işlemleri yapıldığı takdirde, teklif sahipleri arasında yeniden arttırma ya da eksiltme işlemleri yapılabilir.
İhalelerde teklif sahiplerinin sorumluluğunu arttırmak sonradan yerine getiremeyecekleri sözler altına girmelerini de önlemek için bazen davet üzerine de yapılabilmektedir. Bu durumda kendilerinden teklif istenecek kişi ya da kuruluşlar, işi yaptıracak olan tarafından seçilir. Durum kendilerine bildirilir ve teklifte bulunmaları talep edilir. Herkese açık olan arttırma ya da eksiltme işlemlerinde teklif vereceklerin belli şartları kesinlikle yerine getirmeleri ve bu arada belirli bir teminat göstermeleri şart olarak görülebilir. Teklif veren, ihaleyi alan ya da sonradan teklifinden vazgeçecek ve işi yapmayacak olursa, kendisinden talep edilen ve alınan teminat zarar haline gelecektir. Devlet bu konuda kanun koyucu olarak ve kendi alımlarını düzenlemek amacıyla, İhale Kanunun yürürlüğe koymuştur. Devlet ihale kanunu, genel bütçeye dâhil olan dairelerde ve idarelerde bu kurumların tabi olacağı esasları belirlemiştir.
İhaleler öncesinde yapılacak işlemlerde bulunuyor. Bu işlemler arasında ön hazırlıklara bakacak olursak; ihtiyacın toplam miktarının ve kullanım programının net bir şekilde belirlenmesi, ödeneğin temin edilmesi, ÇED raporunun hazırlanması, zemin etüdü, kamulaştırma ve imar işlemlerinin önceden yapılmış ve hazırlanmış olması gerekir. Yaklaşık maliyetin tespiti de yapılmalıdır. İhale onayı alındıktan sonra artık ihale işlemleri başlamış olacaktır.
Teknolojik gelişmelerin hayatımıza tam olarak girdiği şu günlerde artık girdiğiniz ihalelerin sonuçlarını dijital platformlardan öğrenebilir ve detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Bu anlamda tüm resmi işlemlerde hizmet veren e-Devlet uygulamasını kullanmanızı tavsiye etmekteyiz.
Yorum Yok