Eklemlerin iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkan bir eklem bozukluğuna “artrit” adı verilir. Yüzden fazla artrit çeşidi olsa da en fazla görülen formu olan “osteoartrit” travma, enfeksiyon veya yaşlılık sebebiyle oluşur. Genellikle 60 yaşın üzerinde görülse de, 20-30’lu yaşlarda da rastlanabilen osteoartrit, eklemlerin doğal yapısının bozulmasına sebep olur. Osteo artrit en çok kalça, bacak ve parmak eklemlerinde görülür.
Artrit Yavaş Gelişir
Etkilenen eklemleri hareket ettirdiğinizde görülen ağrı osteo artritin en temel belirtisidir. Ayrıca eklemde sertlik ile beraber bir gıcırtı sesi gelmesi de sık rastlanan bulgulardandır. Tipik olarak görülen sabah sertliği, uyandıktan sonra yarım saat içinde geçer. Ellerde artritgelişimi varsa parmak eklemlerinde ağrılı veya ağrısız şişlikler görülebilir.
Osteoartrit en çok yük taşıyan eklemlerde gelişir. Kalça eklemleri, diz eklemleri ve omurga vücudumuzda en çok yük kaldıran eklemlerdir. Ayrıca parmaklarda da artrit görülür. Bunun dışında, bir enfeksiyon veya travma olmadığı sürece diğer eklemlerde görülmesi nadirdir.
Osteo Artrit Sebebi Nedir?
Sağlıklı bir eklem yapısı; kemik, kıkırdak ve eklem sıvısından oluşur. Kıkırdak ve eklem sıvısı hareket esnasında kemik uçlarının birbirine sürtünmesini önler. Yaşlanmanın etkisiyle veya enfeksiyon ve travma gibi nedenlere bağlı olarak bu kıkırdak hasar görür ve özelliğini kaybeder. Kemik uçları açığa çıkar ve birbirine sürtündükçe ağrıya sebep olur.
Osteoartrit Risk Faktörleri Nelerdir?
Yaşlanma en önemli risk faktörüdür. Cinsiyet de önemlidir; 50 yaş üstü kadınlarda erkeklere oranla daha fazla artrit görülür. Bunların yanında, değiştirilebilen risk faktörleri de vardır: Örneğin, travmalar artrit gelişimine sebep olabilir. Ayrıca, obezite de önemli bir risk faktörüdür. Obeziteden en çok vücut ağırlığını taşıyan kalça ve diz eklemleri etkilenir.
Osteoartrit Teşhisi Nasıl Konur?
Doktorunuzun Osteoartrit teşhisi koyabilmesi için sizi rahatsız eden tüm belirtileri eksiksiz bir şekilde anlatmanız gerekir. Ayrıntılı olarak bu bilgileri verdikten sonra, doktorunuz sizi muayene eder ve sizden röntgen, MR gibi görüntüleme tekniklerinden bir veya birkaçını yaptırmanızı isteyebilir. Böylece etkilenmiş olan eklemlerinizdeki hasarın derecesi hakkında bilgi edinilmiş olur. Ayrıca bazı kan tahlillerinin yardımıyla eklemlerinizdeki artritin ayırıcı tanısını yapabilir.
Yorum Yok