nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. ISO 9001 Belgesi Nedir?

ISO 9001 Belgesi Nedir?

Now You Tech Now You Tech - - 3 dk okuma süresi
155 0

ISO 9001 Belgesi 1947 senesinde uygulamaya geçen ve ortaya koyduğu standart çalışmaları neticesinde sanayiye, ticarete ve müşteriye olumlu yönde katkı sağlayan uluslararası Standart organizasyonudur. ISO’nun açılımı International Organization for Standardization’dır ve Türkçe karşılığı Uluslararası Standartlar Organizasyonudur.

ISO 9001 belgesi kalite standartları serisi, kurumların müşteri memnuniyetini arttırmasına yönelik olarak Kalite Yönetim Sistemi’nin kurulması ve geliştirilmesi konusunda yol gösterici olan ve Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından yayınlanarak yürürlüğe koyulan bir standart bütünüdür.

ISO 9001 belgesi ile kurumlarda uygulanmaya başlayan Kalite Yönetim Sistemi, dünyaca kabul görmüş bir sistemdir bununla iso 9001 belgesi ile kurumunuz, müşteri beklentileri konusunda hassas, müşteri ihtiyaçları görerek karşılayabilme konusunda özverili çalışan bir kuruluş olduğunu Uluslararası statüde kanıtlamış olmaktadır. Toplanan verilerin analiz edilmesinden, proseslerin yönetimine, kurum denetiminden, ürün tasarımına, satın almadan, ürün satışına kadar birçok konuda kurumun gelişmesi ISO 9001 belgesi şartları ile sağlanmaktadır.

ISO 9001 belgelendirme standardı bir kontrol mekanizmasıdır. ISO 9001’in amacı, kurumlardaki hataları ve kusurları en aza indirmek, mümkünse bu hata ve kusurları ortadan kaldırmak, gelecekte ortaya çıkabilecek hata ve kusurları engellemek ve kurumu sürekli olarak gelişebilecek düzeye getirmektir. Piyasada etkin bir kalite yönetim sistemi oluşturmuş olan ISO 9001, sağladığı müşteri güveni ve deneyimlerle kanıtlanmış kurum gelişmeleri ile bir işletme ya da firmada şarttır diyebiliriz.

ISO 9001 Belgesi Genel İlkeleri;

Müşteri odaklı olmak ve müşteri memnuniyetini arttırmayı hedeflemek.

Kuruluşta etkin liderlik.

Çalışanları ve müşterilerin proseslere katılımı.

Proses yaklaşımını yerleştirmek.

Yönetim ve yöneticilik konusuna sistemli yaklaşım kazandırmak.

Sürekli gelişme ve kurumda ilerlemeyi sağlamak.

Yöneticilerin karar verme aşamalarında gerçeklere dayalı yaklaşım ile yaklaşmalarını sağlamak.

Karşılıklı fayda sağlayan, birbirine güvenen tedarikçi ilişkilerini güçlendirmek.

ISO 9001 Belgesinin bütün bu standartları herhangi bir firma ya da işletmede uygulanabilmektedir. ISO 9001 Belgesi bu yönüyle jenerik ve uluslararası bir standartlar bütünü olarak kabul edilmektedir. ISO denetimleri esnasında üçüncü parti denetçiler bu standartla temelinde kuruluşu inceleyerek analiz etmektedirler. Kuruluş en genel hatlarıyla bu standartları sağlıyorsa ISO 9001 belgesi almaya hak kazanmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir