Dünyanın dört bir yanından bilim insanları artık modern kablosuz kulaklıkların sağlık üzerindeki etkileri konusunda uyarılarda bulunuyor. Hem Apple’ın popüler beyaz Airpods kulaklıklarının hem de diğer üreticilerin kablosuz kulaklıklarının kullanıcılar için kanser riski oluşturduğu söyleniyor. En azından Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’ne 40’tan fazla ülkeden 250 bilim insanı tarafından imzalanan bir dilekçenin uyarısı bu yönde.
Araştırmacılar genel olarak tehlikenin WLAN, Bluetooth veya mobil veri yoluyla yüksek frekanslı radyasyon yayan çok sayıda cihazdan kaynaklandığına dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, Airpods gibi kablosuz kulak içi kulaklıkların özellikle endişe verici olduğunu, çünkü kulak kanalında yeterince derine oturarak kulağın hassas kısımlarını tehlikeli radyasyona maruz bıraktığını belirtiyorlar.
Hayvanlarda Kanıtlanmıştır
Bu tür radyo bağlantılı cihazların gerçekten kansere neden olduğu kanıtlanmamıştır. Bununla birlikte, radyofrekans radyasyon alanında yapılan hayvan deneyleri, etkileşim olabileceğini göstermiştir. Bilim insanları, radyasyona maruz kaldıktan sonra hayvanların nörolojik, üreme ve genetik hasara karşı daha duyarlı olduğunu belirtiyor.
Daha Düşük Değerler Bile Tehlikeli
Bilim insanları şimdi her türlü radyo dalgası yayını için daha güçlü kontroller ve ek uyarılar yapılması çağrısında bulunuyor. Kablosuz kulaklıklarda olduğu gibi, Bluetooth radyasyonunun yoğun olduğu ve insan kulak kanalına ve beynine yakın olduğu durumlarda özellikle harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bununla birlikte, Bluetooth radyasyonu araştırmalarda çok az incelenmiştir. Dilekçeyi imzalayan araştırmacılar da WLAN ile kanser riskinden şüpheleniyor.
Kanser Riski Taşıyor!
Bluetooth kulaklıklar test edildi: Kulaklıklarda yüksek miktarda kirletici tespit edildi. JBL’nin Bluetooth kulaklıkları da dahil olmak üzere bazı ürünlerde, yapılan bir testte yüksek miktarda polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) tespit edilmiştir. Alanında uzman doktorlara göre, bu kirleticinin hayvan testlerinde mutajenik etkisi olduğu gösterilmiş ve kanser riski taşıyabileceğini belirtmişlerdir. Stiftung Warentest’e göre polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) hemen hemen her yerde, örneğin gıda, kozmetik veya oyuncaklarda bulunabilir.
Stiftung Warentest test uzmanları, bazı PAH’ların sağlığa zararlı olduğu ve hatta kansere neden olabileceği için günlük alım miktarının mümkün olduğunca düşük olması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlara göre, PAH içeren bir madde insan cildiyle uzun süre temas ederse, zararlı maddeler genellikle vücut tarafından emilir ve kanserli hücreler meydana getirir.