Kalp ve damar hastalıkları dünyada ölüme neden olan en yaygın hastalıklardan biridir. Peki, nasıl oluyor da kalp damarları tıkanır ve kalp krizi oluşur? Kalp ağrısı neden oluşur? Kalbin önemli birkaç hastalığı var. Bunların da kendine has özellikleri vardır. Bunlardan biri iskemik kalp hastalığıdır. Kalbin iskemik hastalığı yani kalp kasının hastalığı dünyada en yaygın hastalıklardan biridir. Ana belirtisi kalpte acı olur ki, biz bu acıya stenokardi diyoruz. Stenokardi sırasında hastanın göğüs kısmında keskin ağrı olur, nefes alma zorlaşıyor, ağrılı olur. Hastada boğulma hissi olur. Ağrının şiddetinden hasta dengesini kaybediyor.
Kalp Ağrısı ve İskemik Kalp Hastalığı Nedir?
İskemik kalp hastalığına genellikle yüksek tansiyon, diyabet hastalığı, zararlı alışkanlıklar ve en çok da kalıtsal faktör neden olur. Kalbin iskemik hastalığı kalpte kan dolaşımının bozulmasına, kalp ritminin bozulmasına, kalpte durgunluğun oluşmasına neden olur ki, bu da kalpte kalp krizine neden olur. Bu hastalık önceleri 40 yaşın üstündeki hastalarda baş verse bile, şimdilerde doktorlar 30 yaşında da hastalara rastladıklarını söylüyorlar. Tez sindirim olunmayan yüksek kalorili gıda, kötü yaşam tarzı, sigaradan bağımlılık, alkollü içkiler ve özellikle kalıtsal etken bu hastalığın ilerlemesine neden olur.
Kalbin iskemik hastalığından en çok erkekler uğrar. Kadınlarda bulunan östrojen hormonu onları bu hastalıktan korur. Ancak menopoz döneminde bu hormonun miktarı azalır ve kadınlar da kalbin iskemik hastalığından mustarip olurlar.
Kalp Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapmalıyız
- İskemik Kalp Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapmalıyız:
- Yağlı, Füme Gıdalardan Uzak Durmalı.
- Balık Ürünlerinden Sıvı Yağlardan Kullanılmalı.
- Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durmalı.
- En Az Yılda Bir Kez Kalp Doktoruna Kontrol Amaçlı Müracaat Etmeli.
Yorum Yok