Bu yazımızda sizlere kar hesaplama işlemlerinin nasıl yapılabileceği hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Okuyacağınız bu bilgilerle beraber sizlerde kâr hesaplama konusunda rahatlıkla hesaplamalarınızı yapabileceksiniz. İnternet üzerinden yapılan bu kolay işlem ile artık kâr hesaplama uygulamasını kullanabilirsiniz.
Kâr Nedir?
Sözcük anlamıyla alışverişin sağladığı para kazancı anlamına gelmektedir. Ticaret faaliyetlerinde kullanılan kâr ise; maliyet fiyatıyla satış fiyatı arasındaki fark anlamına gelir.
Nasıl Yapılır?
Kâr hesaplama işlemlerinizi gerçekleştirmek için kâr hesaplama aracı kullanabilir ve işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz olarak girdiğiniz süre içerisinde sistem size kâr oranınız hakkındaki bilgilerinizi iletecektir.
Kâr Oranı; bir ürün yâda servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki farkın, maliyet tutarına oranlanması ile elde edilen sonuç olarak bilinir. Kâr marjından da bahsedelim. Bir ürün ya da servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranlanması ile elde edilen değer olarak karşımıza çıkacaktır.
Farklı bir yöntem daha bulunuyor. Kâr oranı yüzdesi hesaplama işlemiyle beraber, gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünmesi gerekir. Sonrasında ise elde edilen sonucu 100 ile çarpmanız dâhilinde kâr marjı yüzdesi hesaplama işlemini yapmış olacaksınız.
İşletmeniz açısından en önemli finansal faaliyetlerden biri olan brüt kâr hesaplamasını gerçekleştirmek için farklı bilgilere de ihtiyacınız olabilir. Buna ek olarak kârı arttırmak amacıyla fiyat artışını belirlemek için kullanılan yöntemler de bir o kadar önemlidir.
Satışlar – Satılan ticari malların maliyeti = Brüt Kâr
Bu kârı anlayabilmek için değişken ve sabit giderler arasındaki farkı anlamak da önemlidir. Değişken maliyet üretirken ürün miktarıyla değişen ve ürün üretiminin direk sonucudur.
Değişken Maliyetlerin Kapsamı
Bu kapsamda bulunanlar; Hammadde, paketleme, işçilik (Direkt olarak), ekstra sevkiyatlar, işletme maaşları, depo gereksinimleri, makineler ve ürün ekipmanları.
Sabit Giderler Kapsamı
Ofis giderleri, ofis çalışan maaşları, sigorta, reklam giderleri, sigorta primleri ve personellerin sosyal hakları, şirket araç giderleri, kiralama faaliyetleri, aidatlar ve yakıt.
Değişken maliyetler satılan ticari malların maliyeti olarak kaydedilmektedir. Sabit giderler işletme maliyetleri olarak bilinmektedir. Brüt kâr bulunurken net satışlardan ticari mallar maliyeti çıkarılmaktadır.
Brüt kâr para birimi olarak ifade edilirken brüt kâr marjı % olarak ifade edilmektedir. Size kârlılığınızı direk gösterdiği için oldukça önemli bir gösterge olarak bilinir. Birçok işletme bu kârlılığı artarken brüt kâr marjı düşmesinden dolayı finansal problemler yaşamaktadır. Bu yüzden durum biraz da kritiktir. Çünkü kâr artıyor gibi görünerek, giderleriniz de aynı anda artacak ve bu durumda sizin daha az kâr sağlamanız anlamına gelecektir.
Bu terimlerin yanında bir de aktif kârlılık oranı bulunmaktadır. Net kârın aktif toplamına bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Aktif kârlılık oranı şirket varlıklarının kâr yaratmak için ne kadar etkin olduğunu göstermektedir. Bu hesaplamanın sonucunda çıkan katsayı ne kadar büyük görünürse, şirketin varlıklarının kâr yaratma konusunda o kadar başarılı kullanıldığı düşünülmektedir. Bir şirketin aktif yapısı faaliyet gösterdiği sektöre göre değişebilmektedir. Bası sektörlerde likit varlıklar ağırlıklı olarak görünürken, bazı sektörlerde ise bilançoda taşınmaz mallar ve makine teçhizat durumu ağırlıklı olabilir. Bu yüzden aktif kârlılık oranı özellikle aynı sektörde faaliyet gösteren şirketlerin karşılaştırılmasında oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
Kâr oranı hesaplama yöntemleri hakkında detaylı bilgileri sizinle paylaştık. Bu bilgilerden yararlanarak ve internet üzerinden otomatik kâr hesaplama uygulamasını kullanarak istediğiniz kâr oranına ulaşmanız artık çok kolay.
Yorum Yok