nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Konuşma Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Konuşma Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Now You Tech Now You Tech - - 4 dk okuma süresi
4 0

Konuşma bozuklukları çeşitli nedenlerle oluşur ve bunların her birinin tedavi yolları çeşitlidir. Orta ve yaşlı insanlarda konuşma bozuklukları sonradan ortaya çıkan beyin zedelenmelerinden oluşur. Bu zamanda o kendini kekeleme ve fikri izah etmekte güçlük çekme gibi belirtilerle gösterir.

Konuşma bozuklukları anne karnında veya erken çocukluk döneminde olumsuz faktörler çocuğun beynine etkisi ile ilgili ortaya çıkar. Bu olumsuz etkilere, gebelik süresi geçirilmiş enfeksiyon hastalıkları, oksijen yetersizliği, sinir sisteminin zedelenmeleri, doğum travmaları, doğuştan sonra beyine etkileyen patolojik faktörler örnek verilebilir.

Konuşma Bozukluğu Belirtileri

Çocuklarda konuşma bozuklukları ise geç konuşma, harfleri ve heceleri ifade edememek, kekeleme, hızlı ve düzgün konuşmama, otizmle ilgili olan konuşma bozukluğu, ses bozulmaları şeklinde de kendini gösteriyor.

Konuşma bozukluğu kendisini en çok kekelemek şeklinde gösteriyor. Genellikle bu 2-5 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkar. Genellikle doktorlar bu zaman kekemenin ortadan kalkması için hastaya 6 ay süreyle ilaç tedavisi tayin etmiyor. Bu zaman aileye çocuğun davranışlarına dikkat etmesi tavsiye edilir ve çocuğun davranışları kontrol altına alınır.

Beyin nedenli ağır patolojiler tespit edilmediği takdirde kekeme 6 ay içinde ortadan kalkar. Aksi takdirde bu hastaya tedavi tayin edilir. Kekemenin tedavisi hastanın yaşı ve meydana çıkan hastalıkların ağırlık derecesine bağlı olarak farklı olur.

En çok rastlanan konuşma bozukluklarından biri sesleri ve harfleri doğru telaffuz etmemektir. Bu zaman tedavi seslerin düzgün olarak telaffuz edilmesine yönlendirilir. Bu tedavi Logopedistler tarafından yapılır. Tedavi uzun süre, zaman gerektirebilir ve genellikle ilaç tedavisi ile birlikte yapılır. Logopedist çocuğa harfleri doğru telaffuz etmeyi, sözü doğru okumak kuralını öğretir. Uzun süren tedaviden sonra çocuklar kolaylıkla kitap okuyabilir ve okuduklarını telaffuz edebilir.

Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Rastlanan konuşma bozuklukları arasında geç konuşma üçüncü yerde durur. Bu çoğu durumda çocuğun sözü geç anlaması ile ilgili olur. Bu birçok ağır beyin hastalıkları veya işitme sorunları ile ilgili olur. Geç konuşan çocuklar tedavi edilirken onların ebeveynleri de yanlarında olmalıdır. Dilin gelişmesi için düzenlenen oyunlar, yanında kitap okuma çocuğun konuşma gelişiminin ilerlemesine ve arzu edilen sonucun elde edilmesine yardımcı olur.

Hızlı ve düzgün konuşmama hastanın normalden daha hızlı konuşması şeklinde kendini göstermektedir. Bu zaman hasta kullandığı kelimelerin karşısına hece veya harf artırmakla, aynı sözü tekrarlamakla veya sesi uzatarak söyler.

Ses bozukluğu kendini bağırarak veya sesi kısarak konuşma şeklinde gösteriyor. Ses bozuklukları çoğunlukla doğuştan olur. Uzmanlar onun beyinle ilgili olduğunu söyleseler de bu kusur çoğu durumda tedaviye tabi olmuyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir