Günümüzde dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bataryalar Lityum – İyon bataryalardır. Kullanıcılar 2000’li yılların başında kullanılan Nikel – Kadmiyum bataryalardan gelen alışkanlıklarını yeni nesil bataryalarda da sürdürdükleri için bu bataryaların ömrünün azalmasına sebep oluyorlar. Peki kullanıcılar pillerinin kullanım süresini nasıl uzatabilirler?
Eğer evde ya da ofiste bilgisayarınızı prize takılı kullanıyorsanız muhtemelen bataryanızı korumak için bilgisayarınızdan çıkartıyorsunuzdur. Bu davranış Nikel – Kadmiyum bataryalar için doğru olsa da yeni nesil Lityum – İyon bataryalar için yanlış bir davranıştır. Lityum – İyon bataryaları bilgisayarınızdan ayırdığınızda bataryada geri yönde tepkime gerçekleşmeye başlar ve bu bataryanın kullanım süresini büyük bir darbe vurur. Eğer bataryanızı saklamak istiyorsanız yüzde 40 doluluk oranı ile buzdolabınızın buzluğunda saklamak en iyi seçenek olacaktır.
Bataryanızın Serin Kalmasını Sağlayın
Bilgisayarınızı sıcak yerlerde çok fazla bırakmayın. Eğer bilgisayarınızın işlemci gücünden ve diğer özelliklerinden tam yararlanmanız gerekmiyorsa pil tasarrufu gibi seçenekleri açarak da pilinizin dayanma süresini arttırabilirsiniz. Ekran parlaklığını kısmak da bu konuda faydalı olacaktır.
Bilgisayarınızı uyku modunda bıraktığınızda bataryadan enerji tükettiğini bildiğiniz için bilgisayarınızı kapatmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak bu yanlış bir davranıştır. Bilgisayar uyku modundayken enerji tüketse de bilgisayarı kapatıp açmak çok daha fazla güç tüketilmesine sebep olmaktadır.
Bataryanızın doluluk oranının yüzde 15’in altına düşmemesine dikkat edin. Bu seviyenin altına indiğinde hemen şarja takın. Ayrıca bataryanın tamamen boşalmasını önleyin. Bataryayı tamamen boşaltmak, ömründen ömür gitmesine sebep olacaktır.