Dünya geneliyle beraber ülkemizde de oldukça yaygınlaşan obezite, birçok sağlık sorununun da kaynağı olarak bilinmektedir. Aldığınız her fazla kilo, farklı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
Obezite Nedir?
Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunların biri olan obezite, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının normal düzeyinin yani olması gerekenin üzerine çıkmasıdır. Türkiye’de erkeklerde %20, kadınlarda ise %41 olarak görülme sıklığı yaşanmaktadır.
Obezite Nedenleri Nelerdir?
Aşırı ve yanlış olarak uygulanan beslenme alışkanlıkları obezitenin en büyük sebepleri arasındadır. Bunun yanında yetersiz fiziksel aktiviteler, eğitim düzeyi ve kültürel etmenler ile beraber hormonal etmenler de nedenleri arasında bulunur. Ayrıca psikolojik problemler, sık aralıklarla uygulanan diyetler, sigara ve alkol kullanım alışkanlıkları ve kullanılan antidepresan ilâçlar da obeziteye sebep olmaktadır.
Obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarına bakacak olursak birçok hastalığa davetiye çıkardığını göreceğiz. Şimdi bu hastalıkların neler olduğuna bakalım.
Kan yağlarının yüksekliği, metabolik sendromlar, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri, felç, uyku apnesi, astım, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları, aşırı kıllanma, ameliyat risklerinin atması ve yaşanacak ruhsal sorunlar obezite ile beraber kendini göstermektedir.
Yağların dağılımı da obezitede önemlidir. Deri altında ve özellikle de kalça bölgesinde biriken yağ dokuları da bu hastalıkların oluşmasında etkili olmaktadır. Yağır karın ya da iç organlarda toplanması da insülin direncine yol açabilir. Bu hastalıkla beraber tip 2 diyabet hastalığı, dislipidemi ve koroner arter hastalıkları da görülebilmektedir.
Obezite Tedavi Süreci
Obezitenin tedavisinde, fiziksel aktiviteler, diyet ve davranış tedavisi, ilaç tedavisi ya da cerrahi gibi çeşitli şekilde tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Obez kişilerin çoğu hızlı ve kolay zayıflamayı istemektedir. Bu gerçek anlamda kolay olmayan bir durumdur. Bu yüzden tedavi başlamadan önce hedef belirlenmelidir. Gerçekçi bir hedef 6 aylık bir sürede 5-10 kilo kaybının olmasıdır. Bu kilo kayıpları aynı zamanda %10’luk bir yağlanmayı da yok edecektir. Obezite hastaları beslenme çeşidine göre de ayrıca uygulayacakları yöntemler vardır. Hatalı diyetler ve aç kalarak diyet yapmak daha çok kiloya sebep olacaktır. Az ve sık olarak yemeli ve metabolizmanın hızlanmasını sağlayacak ürünler tercih edilmelidir. Yemeklerin sakin bir ortamda ve sık çiğnenerek tüketilmesi uygun olacaktır. Yine gün içerisinde tüketmeniz gereken su ihtiyacınızın tamamını tüketmeniz gerekecektir. Yağ kullanımında bitkisel olanların tercihi önemlidir. Ayrıca atıştırmalık olarak meyve, süt, yoğurt ve kuru meyve tercih etmeniz gerekecektir.
Obezitenin hesaplanabilmesi için cinsiyet, kilo, boy ve yaş özelliklerinin sisteme girilerek yapılması gerekir. Çıkacak sonuçlarda obezite oranının görülmesi sonucunda çeşitli tedbirleri almanızı öneririz. Özellikle küçük yaşlarda görülen obezite sorunları, ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlara ve hastalıklara da neden olacaktır. Sağlıklı bir beslenme için ana ve ara öğünlerde hangi besinleri almanız gerektiğini yeterince araştırarak uygulamalısınız. Doktorunuzdan alacağınız tavsiyeler ile mutlaka obezite rahatsızlığından kurtulmanız gerekecektir.
Boy ve kilo bilgilerinin birbirine oranlanması sonucunda ortaya çıkan BKİ değeri yani beden kitle endeksi değeri 30’un üzerinde görülüyorsa kişi obez olarak nitelendirilmektedir. Bir sağlık problemi olan obezitenin tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bireylerin yaşam şekilleri, yeme içme alışkanlıkları ile beraber tüm alışkanlıklarının değiştirilmesi sayesinde başa çıkılabilecek bir durum olan obezite hastalığı konusunda günümüzde birçok bilgi bulunmaktadır. İnternet üzerinden de rahatlıkla araştırmalarınızı yapabilir ve artık yaşam şeklinize ve beslenme durumunuza dikkat ederek obezite hastalığına yakalanmadan sağlıklı ve dengeli olarak beslenebilirsiniz.
Obezite Hesaplama Nasıl Yapılır?
Günümüzde obeziteye karşı çeşitli alternatifler de üretilmeye devam ediliyor. Elektronik implant, obezite tedavisinde kullanılacak. Bu yöntem ilk olarak hayvanlar üzerinde denenecek. Yaklaşık 3 yıl sonrada insanlar üzerinde denemeler başlayacak. Bu projeyi yürüten bilim insanları mikroçipin, kilo azaltmak için yapılan ameliyatlara bir alternatif olacağını belirtiyor. Mikroçipin ayrıca, akciğer-mide siniri veya onuncu sinir olarak bilinen ‘vagus’ üzerine yerleştirilmesi planlanmaktadır.
Bu mikroçip, sinirden geçen iştah sinyallerini okuyabilir özellikte tasarlanmış. Daha sonra bu çip tarafından beyin üzerine bu sinyalleri durduracak ya da azaltacak elektrik sinyalleri göndereceği belirtiliyor. Araştırmacılar, elektriksel uyarıların yanında, kimyasal izlerin takip edilmesinin de daha hassas bir olduğu görüşünde. Verilen bilgiler arasında, projeye 7 milyon Euro’nun üzerinde ödenen ayrıldığı da söylenmektedir.
Yapılan bir diğer araştırmaya göre de, uykusuzluk durumu da obeziteye ciddi anlamda davetiye çıkarmaktadır. Normal bir uyku süresinin 6-8 saat arasında olduğunu belirten uzmanlar normal uyku süresi altında uyuyanlarda görülen baş ağrılarının daha sonra depresyona ve ondan sonra da obeziteye neden olacağı görüşündür. Uyku düzeninin korunması için de yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Örneğin; akşam uyumadan önce çay ya da kahve gibi ürünler tüketilmemelidir. Uyku geldiği an uyumak için harekete geçilmeli ve uyku pozisyonuna girilmelidir. Konsantrenizi bozacak durumlardan uzak durmalı ve sakin bir odada uykuya dalmalısınız. Aksi halde uyku dengeniz bozulacak ve obeziteye doğru ilerleyiş sürecektir.
Yorum Yok