E-Devlet YSK üzerinden erişilebilen seçmen sorgulama ekranıyla 2023 seçimlerine yönelik hazırlıklar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Mart 2023 tarihinde attığı imza ile seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması kararı alındı. Vatandaşlar, seçmen kaydı askıya asıldığı için 2 Nisan 2023 tarihine kadar işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Seçmen kaydı üzerinden, nerede oy kullanacaklarına dair bilgi edinmek isteyen vatandaşlar için “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” ekranı aktif hale getirildi. Ayrıca, seçmen listesi için itiraz süresi de verildi. Seçimlere 55 günden az bir süre kaldığından, seçim takvimi ve seçmen listesi ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan seçim takvimine göre, cumhurbaşkanı adaylığı için YSK’ye yapılacak başvurular 19 Mart’ta başladı.
Siz de seçmen listesi sorgulama ekranı üzerinden, nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Unutmayın, seçmen kaydınızı askıya asılan tarihe kadar kontrol edebilir ve itirazda bulunabilirsiniz. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için hazırlıklarınızı şimdiden tamamlamakta fayda var.
Seçim 2023 Hakkında Kısa Bilgiler
2023 seçim takvimi hakkındaki bilgiler Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı adayları başvurularını 19 Mart’ta yapacaklar ve siyasi partiler milletvekili aday listelerini 9 Nisan’a kadar YSK’ye sunacaklar. Seçmen listeleri, ilçe seçim kurulları tarafından 20 Mart 2023 tarihinde askıya çıkarıldı. Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülerin askı listeleri güncellendi ve itiraz süreci başladı.
Depremzede Seçmenler Nasıl Oy Kullanacak?
Depremzede seçmenler, seçimde oy kullanabilmeleri için adres değişikliği beyanlarını 17 Mart 2023 saat 23.59’a kadar nüfus müdürlükleri ya da e-devlet üzerinden yapmaları gerekiyordu. Bu işlemi henüz yapmayanlar 20 Mart 2023 ile 2 Nisan 2023 tarihleri arasında muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıya çıkma tarihi olan 20 Mart’tan itibaren işlemlerini gerçekleştirebilecekler.
Yurt dışında yaşayan seçmenler içinse yurt dışı seçmen kütüğü 20 Mart Pazartesi günü saat 08.00’de “www.ysk.gov.tr” adresinden ilan edilecek ve itiraz süreci başlayacak. YSK’nin internet sitesinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları da sorgulanabilecek.
Siyasi partiler, elektronik ortamda hazırlanan muhtarlık bölgesi askı listeleri ve yurt dışı seçmen kütüğüne SEÇSİS Siyasi Parti Portalı (SİPPORT) üzerinden erişebilecekler. Ayrıca talepleri halinde tutanak karşılığında siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslimi yapılacak.
Gümrük kapılarında görev yapacak geçici gümrük kapısı seçim kurulları oluşturulacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler içinse seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuru süreci başlayacak.
Ön seçim ilçe seçim kurulu oluşturulması çalışmaları tamamlanacak ve kurullarda görev alacaklara tebligat yapılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ön seçimde oy kullanacak parti üyeleri listesini ilgili ilçe seçim kurullarına gönderecek.
Seçmen Listeleri Hangi Tarihe Kadar Askıda Kalacak?
Seçmen listeleri, 2 Nisan tarihinde askıdan indirilecek ve itiraz süreci tamamlanacak. Bu süreçte, muhtarlık bölgesi askı listeleri ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri de askıda kalacak. Yurt dışı seçmen kütüğü, Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi internet sitesi “www.ysk.gov.tr” üzerinden ilan edilecek ve itiraz süresi Türkiye saati ile 17.00’de sona erecek.
Bina bazında seçmen kayıtları da yine “www.ysk.gov.tr” adresinden sorgulanabilecek ve bu sorgulama işlemi de 2 Nisan’da sona erecek. Ayrıca, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuru süreci de 2 Nisan tarihinde sona erecektir.
Hangi Sandıkta Ve Nerede Oy Kullanacağım?
Seçimlerde hangi sandıkta oy kullanacağınızı ve nerede oy kullanacağınızı öğrenmek için, YSK ve E-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulama yapabilirsiniz. Bu işlemi yaparak, ikamet ettiğiniz yerdeki seçmen listesindeki bilgilerinizi, aynı hanede oturan yakınlarınızın ve aynı binada oturan diğer seçmenlerin bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, oy kullanacağınız sandık alanı bilgilerini de sorgulayabilirsiniz.
YSK Seçmen Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
YSK seçmen kaydı sorgulama işlemi için, T.C. kimlik numaranızı YSK seçmen kaydı sorgulama ekranına girmeniz yeterlidir. Sorgulama sonucunda, sizin ve aynı hanede oturan yakınlarınızın seçmen bilgileri ve oy kullanacağınız sandık alanı bilgileri görüntülenecektir.
Unutmayın, seçimlerde oy kullanmak vatandaşlık görevimizdir. Bu nedenle, seçmen kaydınızı sorgulayarak, hangi sandıkta oy kullanacağınızı önceden öğrenerek oy kullanma işleminizi daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Yorum Yok