Diyetler temelde herkes için kilo kaybını hedefler. Ancak bazı diyetler sağlık için sakıncalıdır. Sadece moda gibi göründüğünden bir diyeti uygulamak hatalı olabilir. Bazı diyet ve besin takviyeleri hemen zayıflamayı ve seksi bir görünüme kavuşmayı vadederken doğru besinleri ortadan kaldırıyor olabilir. Çoğu kez daha fazla kilo alımı ve ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakabilir.
Diyetler kilo vermeye yardımcı olmak için tasarlanır. Hızlı kilo verilmesine neden olan “mucize” programların çoğu vücudun kuvvetini alır götürür.
Bazı besin gruplarını tamamen ortadan kaldıran diyetler yerine tüm besin gruplarına ölçülü olarak yer veren diyetler güvenlidir.
Kendine Uygun Beslenme Tekniği
Bir diyeti izleme sonucu olumsuz sonuçlar gelişebilir. Kişi kendine uygun beslenme stilini terk ettiğinde vücut zarar görmeye başlar. Beslenme için vitamin ve minerallerin önemi tartışılmazdır. Hatalı diyetler kendini ilk olarak cilt, saç ve tırnaklarda göstermeye başlar. Hatalı diyet sonucu saçlar dökülmeye, tırnaklar sertliğini kaybederek kırılmaya ve cilt ışıltısını yitirmeye başlar. Gözlerin altında koyu halkalar görülür. Bu belirtiler yanlış beslenmenin ilk sonuçlarıdır.
Etkiler sadece bunlarla sınırlı değildir. Metabolizmada karışıklıklar oluşur. Çok az yendiğinde metabolizma yavaşlar. Metabolizma yavaşladığında gerekli besinler alınsa dahi işlenmemeye başlayacak ve her yenilen depolanarak kilo alımına neden olacaktır. Metabolizma ne kadar yavaşlarsa kilo almak o kadar kaçınılmaz olur.
Özellikle hiç egzersiz önermeyen programlar aslında tek yönlü olarak beslenmeyi kısıtlar ve sağlıksız beslenerek yağ değil kas kaybına neden olur. Kas kaybı başlangıçta kilo kaybı gibi görünse de bu vücudun dengesini bozar. Kaslar en hareketsiz anlarda bile kalori yakılmasına neden olduğundan diyet iki yönlü olarak olumsuz etkilenir.
Diyetlerle birlikte önerilen ilaçların tehlikeleri de göz ardı edilmeyecek ölçüdedir. Pek çok denetimsiz metabolizma hızını arttırma, iştah kapama gibi vaatlerle pazarlanmaktadır. Bu hapların hatalı seçimi başta kalp yetmezliği olmak üzere ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Diyet Yaparken Kendinize Sormanız Gereken Sorular Nelerdir?
Nasıl bir diyet uygulanması gerektiğine karar verirken, seçtiğiniz diyetle ilgili olarak kendinize şu soruları sormalısınız;
- Seçtiğim diyetin iddia ettiği kilo kaybı çok mu fazla? (Haftada 5 kg ve üzeri gibi)
- Diyetin iddia ettiği sonuçlar tek bir çalışmaya mı dayanıyor?
- Egzersiz yapmadan kilo verebileceğimi mi söylüyor?
- Diyet içeriğindeki her şey sağlık kurumlarınca önerilen ya da onaylanmayan, uyarısı olan maddeler mi?
- 5 Temel besin grubundan biri elenmiş mi?
- Diyet gerçek olamayacak kadar iyi mi görünüyor?
Bu 6 sorudan herhangi birine evet cevabı vermiş olmanız baktığınız diyetin tehlikeli olduğunu gösteriyor. Bu diyete başlamak yerine farklı bir programa yönelmelisiniz.