Sağlık Nedir?
Yaşamımızın en önemli yapıtaşlarından biri olan sağlık, ruhen, bedenen ve sosyal yönden de iyi olma durumu olarak bilinmektedir. Günümüzde özellikle ruh sağlığını olumsuz etkileyecek uyaranların fazlalığı insan sağlığı için olumsuz tepkilerden biri olan stresin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durumu en aza indirmek ya da ortadan kaldırmak için kitap okumanın önemini bilmek gereklidir.
Bibliyoterapi Nedir? Adımları Nelerdir?
Bilimsel olarak yapılan araştırmalar sonucunda günde 5-6 dakika kitap okuyan bir kişinin yaşadığı stres düzeyini %50 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple Gelişmiş ülkelerde Bibliyoterapi denilen bir kavram ortaya çıkmıştır. Bu kavram kitapla tedavi anlamına gelmektedir. Bibliyoterapi uzman bir kişinin rehberliği ya da müdahalesi ile yazınsal kaynakların tedavi amaçlı olarak kullanılmasıdır. Daha geniş olarak incelendiğinde özellikle roman, hikaye türündeki eserlerde bireyin kendini yakın bulduğu roman veya öykü kahramanıyla empati ve özdeşim kurabilmesini sağlayarak, kendi olumsuz duygularından temizlenmesi, hayatta yeni yollar bularak çevresindekilerle sağlıklı iletişim kurabilmesine yardımcı olmaktadır.
Bibliyoterapi Adımları Nelerdir?
Teknik olarak 4 adımı vardır:
- Özdeşim kurmak.
- Arınma ve duygusal adalet aşaması.
- İç görü aşaması.
- Genelleme aşamasıdır.
Ülkemizde de bu konuyla ilgili çalışmalara ağırlık verilmeye başlanmıştır.
Sonuç
Sağlıklı yaşam için beden sağlığı ne kadar önemli ise ruh sağlığı da bir o kadar önem arz etmekte hatta karşılıklı ilgi açısından bakıldığında öne bile çıkabilmektedir.