Depresyon ilaçlarından ve antidepresanlardan söz edildiğinde ilk olarak akla gelen şey serotonin hormonu olur. Yani serotoninin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek için antidepresanlara ihtiyaç olur.
Serotonin Nedir?
Serotonin bir nörostimülatördur. Yani serotonin sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerinin taşıyıcısıdır. Serotoninin görevi bir sinir hücresinden aldığı sinyali diğer sinir hücresine götürmek ve beyni çalıştırmaktan oluşur.
Serotonin insanın beyninde oluşur ve vücudun çeşitli noktalarına iletilir. Genellikle merkezi sinir sisteminde ve mide bağırsak yollarında bulunur. Merkezi sinir sistemindeki serotonin insanın ruh halini, rüyasını, iştahını bilgisini, hafızasını, cinsel ve sosyal yaşamını düzenler. Mide bağırsak yolunda olan serotonin ise sindirim sürecini normalleştirir.
Antidepressant ilaçların hemen hemen hepsinin içeriğinde serotonin olur. Bu ilaçlar serotoninin dokular tarafından tekrar sorulmasının önüne alarak, serotoninin miktarını artırırlar.
Uzmanlar serotoninin düzeyindeki eksikliklerin insanın ruhsal durumuna etkileyerek depresyona neden olduğunu söylüyorlar.
Serotonin Eksikliği 3 Sebepten Dolayı Söz Konusu Olabilir
- Beyin hücrelerinde serotoninin az oluşması.
- Reseptörlerin az olması.
- Serotoninin oluşumunda yer alan triptofan maddesinin eksikliği.
İnsanda bu 3 biyokimyasal süreçlerden birinin bozulması durumunda aşırı sinirlilik, depresyon, panik görülüyor.
Depresyonun oluşumunda serotoninin rolü olduğu bilinse de, beyinde olan serotoninin miktarını ölçmek mümkün olmuyor. Ama kanda bulunan serotoninin miktarını ölçmek mümkündür. Depresyonun serotonin eksikliği nedeniyle oluştuğunu hastaların kanında serotoninin diğer kişilere göre çok düşük olmasına dayanarak söylenebilir.
Serotonin hormonu uykunun normal olmasında büyük rol oynuyor. Serotonin yüksek olması insanda uyanıklık, düşük olması ise uykunun bozulmasına neden olur.
Yorum Yok