nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Sıfır Atık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sıfır Atık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Now You Tech Now You Tech - - 3 dk okuma süresi
87 0

Üretim sistemlerimizi tek yönlü ve doğrusal olarak görmek yerine, yaşam döngüsünde sıfır atık kovaları ve malzemelerin tutulması gibi bir şeyin olmadığını görebiliriz. Doğada olduğu gibi döngüsel olmaları için atıkları yeniden tasarlayabiliriz. İşte Sıfır Atık Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımız sizlerle.

Sıfır Atık İşgücü Yaratır

Sıfır Atık, yalnızca çevreye yardımcı olmakla kalmaz, ekonomimize de yardımcı olur. Geri dönüşüm, kompostlama ve yeniden kullanım, yeşil iş alanları yaratır ve bunların çoğu:

▪ 2030 yılına kadar yüzde 75’lik bir geri dönüşüm oranı 1.1 milyon yeni işgücü yaratacaktır.

▪ Geri dönüşüm ve yeniden kullanım atık depolama alanlarından ve yakma fırınlarından en az 9 kat daha fazla iş ve 30 kat daha fazla işgücü yaratma potansiyeline sahiptir.

Tüm dünyada, tahminen 15-20 milyon atık toplayıcısı, temizleyici afetlerden geçimini sağlıyor. Bu sektörün resmileştirilmesi, sıhhi koşulların iyileştirilmesi, malzemelerin geri kazanımının arttırılması ve dünyanın gelişmekte olan şehirlerindeki yoksulluğun azaltılması için büyük fırsatlar sunuyor.

Sıfır Atık | Gıda Atıkları | TRT Belgesel

Doğan Akdoğan’ın sunumuyla ekranlara gelen Sıfır Atık’ın ilk bölümünde, giderek önem kazanan “geri dönüşüm” konusuna dikkat çekiliyor ve atıklar hakkında ortaya konulan istatistiki bilgiler paylaşılarak farkındalık oluşturuluyor. Gıda ve çeşitli maddelerin geri dönüşüm serüvenine “Sıfır Atık” ile TRT Belgesel’de tanık olun.

Geri Dönüşüm İşgücünü Nasıl Yaratır?

Geri dönüştürülebilir malzemelere bağlı çok sayıda yerel, ulusal ve uluslararası endüstri bulunmaktadır. Atıklarınızı plastik çöp konteynerinin kullanımı ile geri dönüştürmeyi seçtiğinizde, işler şu alanlarda oluşturulur:

Materyal toplama, işleme ve hazırlama. Atılan malzemeler toplanır ve ardından sıralandıkları ve pazarlara satılmaya hazır oldukları işlem tesislerine getirilir.

Geri dönüştürülmüş malzemelerden yeni ürünler üretme. Geri dönüştürülebilir malzemeleriniz daha sonra kağıt fabrikaları, metal eriticiler ve plastik üretim tesisleri gibi geri dönüştürülmüş hammaddeler kullanan üretim tesislerine yönelir. Kompost tesisleri atılan bahçe ve yiyecek artıklarınızı değerli toprak ürünlerine dönüştürür.

Yeniden kullanım ve imalat. Bazı atıklar, bilgisayar yenileyicileri, tasarruf mağazaları ve otomatik kurtarma tesisleri aracılığıyla tekrar kullanılmak üzere sıralanır ve sabitlenir. Geri dönüşüm, elden çıkarmaya göre çok daha fazla iş kolu yaratmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir