Sinüzitte sinüslerin ve burnun mukoza zarları iltihaplanır. Bu nedenle hastalık “rinosinüzit” olarak da adlandırılır. “Rhino” burun ve “sinüs” boşluğu anlamına gelir. Sinüsler üst solunum yollarının bir parçasıdır ve burun boşluğuna bağlıdır. Kafatası kemiğinde, yukarıya doğru alına ve aşağıya doğru üst çene dişlerine uzanan birkaç boşluktan oluşurlar. Bu nedenle sinüsler frontal, maksiller, sfenoid ve etmoidal olarak ayrılır.
Sinüsler, üzerinde küçük tüylerin (kirpikli epitel) bulunduğu mukoza ile kaplıdır. Sinüslerin mukoza zarı, burun ve boğaz yoluyla akan sıvı (salgı) oluşturur. Akut form yılda birkaç kez ortaya çıkabilir, ancak en geç birkaç hafta sonra kaybolur. Kronik sinüzit ise semptomların üç aydan uzun sürdüğü durumdur.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
- Burun tıkanıklığı
- Burundan nefes almada güçlük
- Bozulmuş koku alma duyusu
- Yüze baskı yapan ağrı
Sinüzitte, mukoza zarının şişmesi ve sıvı birikmesi nedeniyle burun kanalları tıkanır. Bu, tıkanmış hissi veren burundan nefes almayı zorlaştırır. Yeşilimsi veya sarımsı bir salgı, patojenlerin yerleştiğinin bir işaretidir. Ağrı sinüsten başın diğer bölgelerine yayılabilir.
Sıklıkla alın bölgesinde, üst çenede veya göz çevresinde ve daha az sıklıkla dişlerde görülür. Ağrı ve tıkanıklık hissi genellikle öne doğru eğildiğinizde, örneğin yataktan kalkarken artar. Koku alma duyusu genellikle sınırlıdır veya tamamen kaybolmuştur.
Peki Sinüzit Neden Olur?
Akut sinüzit genellikle soğuk algınlığı veya gripten kaynaklanır. Soğuk algınlığına genellikle solunum yolu virüsleri, daha az sıklıkla da bakteriyel patojenler neden olur. Bununla birlikte, viral bir enfeksiyondan sonra, bakterilerle ek virüsler meydana gelebilir.
Kronik sinüzitin neden geliştiği genellikle bilinmemektedir. Bazen inatçı bir akut sinüzitten gelişir. Diğer etkiler de kronik sinüziti destekleyebilir veya şiddetlendirebilir bunlar:
- Alerjik rinit,
- Astım,
- Eğri bir burun septumu, burundaki diğer değişiklikler veya
- Aktif maddeye karşı intolerans varsa asetilsalisilik asit (ASA) almak.
Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
Kortizon içeren burun spreyleri hem akut hem de kronik sinüzit belirtilerini hafifletebilir. Dekonjestan burun spreyleri en fazla kısa bir süre için yardımcı olur ve sadece birkaç gün kullanılmalıdır. Bazı insanlar burunlarını çalkalamayı veya nefes almayı da yararlı bulmaktadır. Kronik sinüzit için biyolojik ilaçlar bir olasılıktır, ancak şu ana kadar sinüzit tedavisi için sadece Dupilumab aktif maddesi onaylanmıştır. Dupilumab burun mukozasındaki iltihabı azaltabilir ve deri altına enjekte edilebilir.