Skolyoz, omurgada üç boyutlu olarak görülen bir eğriliktir. Bu eğrilik, omurgada sola ya da sağa doğru bir eğrilik ve dönme hareketi ile sonuçlanır ve kemikler S ya da C şekline benzer bir kıvrım yapar. Bu rahatsızlık özellikle çocuklar ve gençlerde daha sık görülür. Skolyoz tedavisi için egzersiz, izlem, skolyoz korsesi kullanımı, fizik tedavi ve ameliyat gibi yöntemler tercih edilir.
Skolyoz için 8 önemli egzersiz şekli bulunmaktadır. Bunlar;
• Yüzme Egzersizi: Skolyoz olan her yaştaki hastalara yüzme ve yüzme egzersizleri tavsiye edilir. Vücudun tüm bölgelerini çalıştıran bu hareketler, doğru şekilde uygulandığında skolyozun ilerleme hızını yavaşlatabilir. Genellikle düşük dereceli omurga eğriliklerinde etkili oldukları görülür.
• Kedi Deve Egzersizi: Bu egzersiz, omurgaları çalıştıran kedi deve pozisyonuyla başlar. Başlangıçta emekleme pozisyonunda durulduktan sonra, derin bir nefes alınarak karın kaslarının yardımıyla omurga kamburlaştırılır ve nefes vererek tekrar aşağı doğru bırakılır. Tam bu esnada baş yukarı doğru kaldırılmalıdır. Bu egzersiz 2 set şeklinde yapılır. Ayrıca toplam 10 defa tekrarlanmalıdır.
• Pelvik Tilt Egzersizi: Egzersiz yere sırt üstü uzanılıp ve dizlerin bükülmesiyle başlar. Karın kaslarının sıkılmasıyla omurganın düzleşmesi sağlanır ve bel zemine dümdüz bir şekilde temas ettirilir. Bu pozisyon 5 saniye sürer ve sonra gevşetilir. Bu egzersiz 2 set şeklinde toplam 10 defa yapılmaktadır. Hareketin temelini oluşturan şey karın kaslarını sıkarak bel çukurunu yere bastırmaktır.
• Süpermen Egzersizi: Bu egzersiz esneme sağlamak için kullanılır. Pozisyona yüzüstü yatarak başlanır. Bacaklar ve kollar aynı anda yukarıya doğru kaldırılır. Havada oluşan pozisyonda 2-3 saniye kadar beklenir ve sonra tekrar kollar ve bacaklar aşağı doğru bırakılır. Bu egzersiz 10 tekrar ile 2 set şeklinde yapılmalıdır ve egzersiz sırasında doğru nefes alıp vermeye dikkat etmek önemlidir.
• Kuş Köpek Egzersizi: Bu egzersiziz en önemli özelliği emekleme pozisyonu ile başlanmasıdır. Bir kol ile bacak çapraz bir şekilde aynı anda yukarı kaldırılır. Bu egzersizde kol ile bacak çapraz olmalıdır. Hareket 5 saniye sürer ve kadar yukarı kaldırılır ve ardından yavaşça indirilir. Hem sağ hem sol olmak üzere iki tarafta 10 defa olacak biçimde 2 set şeklinde bu egzersizi yapmak gerekir.
• Abdominal İtme Egzersizi: Sırt üstü yatarak egzersiz için bacaklar içeri doğru bükülür ve kaldırılır. Oturur pozisyona benzeyen bu şekilde eller diz kapaklarına konularak hafifçe ittirilir. Bu sırada dizleri sımsıkı tutmak ve dengeyi sağlayabilmek gereklidir. Çift el ile aynı anda dizler 10 saniye kadar itilir. Bu hareket aynı şekilde 10 tekrar ile 2 set şeklinde uygulanmaktadır.
• Plank Egzersizi: Plank egzersizi çok sayıda problemde destek olur. Bu egzersizde başlangıç yüz üstü yatma ile başlar. Vücut kaldırılarak parmak uçları ve dirsekler üzerine gelecek şekilde kalkılır. Bu egzersizde omurganın mutlaka dümdüz ve nötral şekilde olması gereklidir. Bu pozisyonda mümkün olduğunca uzun süre beklenir ve hareket 2 set şeklinde uygulanır.
• Latissimus Dorsi Esneme Egzersizi: Latissimus dorsi üst vücuttaki en büyük kas olarak bilinir ve bu kasları esneme egzersizi ile çalıştırmak için kullanılır. Torasik skolyoz türü bu kasları doğrudan etkiler, Lomber skolyoz ise latissimus dorseye kadar inen gerginliğe yol açabilir. Bu durumları hafifletmek için bu kasları esneme egzersizleri ile desteklemek gerekir.
Skolyoz ve Egzersiz Tedavisi
Çeşitli egzersizler ile birlikte pek çok teknik kullanımı meydana gelmektedir. Bunlar arasında vojta ve scroth gibi tekniklerden bahsetmek mümkün olmaktadır. Buna ek olarak egzersiz tedavisi altında germe ve güçlendirici skolyoz egzersizleri başarı göstermektedir.
Yorum Yok