Herkes sosyal medyadan bahsediyor. Markanın internette olmazsa olmazları arasında mutlaka bir Facebook sayfası; Twitter, Pinterest, Foursquare, Instagram hesapları; Youtube, Vimeo ve Dailymotion kanalları.. Yani ne kadar sosyal medya ağı varsa hepsinde olunması gerekiyormuş gibi bir düşünce var.
Ne kadar yanlış bir bakış açısı olduğunu anlatmam için bir iki madde yeterli olacaktır:
- Ne kadar fazla ağ, o kadar fazla moderasyon, o kadar fazla içerik ve ekip.
- Nereye gideceğini bilmiyorsan, nereye vardığının da bir önemi yoktur.
Bütün ağlarda başarılı olmak çok ama çok uzun vadeli ve meşakatli bir iş. Hepsine saldırmak yerine bir veya iki kanal belirleyip onları yönetmek gerekli. Burada iş sosyal medya stratejisi oluşturmaya ve markayı tanımaya gidiyor ancak bizim konumuz bugün bu değil.
Varlık göstermeye karar verdiğiniz sosyal ağı seçtikten sonra orada nasıl daha fazla kişiye ulaşırsınız?
İnternet bize sıfırdan bir marka yaratıp bir kitleye sahip olma imkanı sunuyor. Elimizdeki araçları verimli şekilde kullanmasını bildikten sonra gerçek bir marka yaratıp onu göğe taşıyabilirsiniz.
Boş İçeriğin Kimseye Faydası Yok
İster 140 karakterlik bir tweet ister bir blog yazısı olsun. Kullandığımız kelimeleri dikkatlice seçmek işin en önemli kısımlarından. İnsanların yazdığınız herşeyi okuyacak vakitleri yok. Kısa olsun, öz olsun, eğlenceli olsun.
Tekrardan Uzak
Takipçilerinizin feed ekranını kendini tekrar eden ve gereksiz bilgiler ile dokldurmayın. Karşılığı sadece “unfollow” olacaktır. Sadece markanız veya kendiniz ile ilgili içerikler paylaşmaktansa yine sektörinizle alakalı ve diğer insanların da ilgisini çekecek paylaşımlar değerinizi yükseltecektir.
Kitlenize Kulak Verin
İnsanlar konuşmayı çok sever. Konuşmaktan çok sevdikleri ise konuştuklarının başkaları tarafından dinlenilmesi. İyi bir dinleyici olmak her zaman faydalıdır. İnternet çağında yaşıyoruz diye geçmişin değişmez kurallarına kulak asmamak hata olacatır: Söz gümüş ise sükut altındır.
İster B2B olsun ister B2C, değişmez kural iki yönlü iletişimin zorunluluğudur. Birisi size bir soru yönelttiğinde ya da yorum yaptığında zamanında (10dk maks.) cevap vermenin karşı tarafta yarattığı değer rakamlardan üok daha değerlidir.
Özür Dilemesini Bilin
Biri bir şikayetini dile getirdiğinde tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi yardımcı olup sorunu çözmek, markanın sosyal medyada yapması ve yapıldığında emin olması gereken en önemli görevdir. Birebir etkileşimin temelinde zaten yatan değer budur; iletişim.
Sonuçları Analiz Edin
Evet, sosyal medya için bir bütçe ayırıyorsunuz ve yönetimi yapılıyor. Tabiki günün sonunda iş, bir ekrandaki rakamlardan ibaret olacak. Bu rakamları iyi analiz ederek nerede hata yaptığınız, nerede süper bir iş yaptığınızı bulun ve bunların üzerine giderek sürekli daha iyiyi hedefleyin.
Bu uzun vadeli süreç, artık kaçınılmaz ve ne kadar fazla ağda olduğunuz değil, ne kadar iyi yönettiğiniz ile ölçülür.
Yorum Yok