Çiftlerin bir yıl süre ile düzenli ve korumasız bir şekilde ilişkiye girmelerini halinde gebelik sağlanamaması sonucuna ulaştıkları durumlarda sağlık kontrollerini yaptırmaları tavsiye edilen bir durumdur. Aday olan annenin ise yaşının 35’ten büyük olması durumunda bekleme süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Doğal nedenlerle gebelik sağlanabilmesi için kadın üreme sisteminin yanında hormonal düzeninin ve pek çok farklı organın birlikte ve bir uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Öncelikle beyinde bulunan hipotalamus bölgesi, yine beyinde yer alan hipofiz bezini uyarı gönderilir. Hipofiz bezi LH, FSH hormonlarını salgılamaya başlar.
Dolaşım sistemi aracılığı ile de yumurtalıklara ulaşan hormonlar, yumurtalık rezervinde bulunan yumurta foliküllerinin uyarılmasını sağlar. Bu şekilde de yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girebilir En sağlıklı olan yumurtanın çatlaması neticesinde yumurta, yumurtalık ile rahim arasında bir tür kanal olan fallop tüplerine atılmaktadır. Bu bölgede döllenmesi gereken yumurtanın ömrü 23,24 saat kadardır. Ancak erkek üreme hücresi olan sperm, kadın vücudunda 4 ila 5 gün boyunca hayatta kalabilmektedir. Yani yumurtlamadan önce ya da yumurtlamanın gerçekleştiği gün cinsel ilişkiye girilmesi durumunda döllenme gerçekleşebilmektedir.
Bu süreç boyunca da yumurtanın içinde bulunduğu foliküller, östrojen hormonu salgılayarak rahimdeki duvarın kalınlaşmasında katkı sağlamaktadır. Yumurtalar döllendikten hemen sonra rahime gelerek embriyonun kalınlaşan rahim duvarına tutunması ile gebelikte bu şekilde başlamış olacaktır.
Kadın Ya Da Erkek Üreme Sisteminde Farklı Problemlerle Tedavi Başlatılabilir
Yumurta döllemeye çalışırken Tüm bu süreç esnasında da kadın ya da erkek üreme sistemlerinde çok farklı problemler ile karşılaşılabilmektedir. Otur durumlarda çift yapılan müdahaleler ve farklı tehditlerin hemen arkasından üremeye yardımcı olabilecek tedavi yöntemlerinden biri olarak tüp bebek tedavi yöntemini tercih edebilirler. Tüp bebek tedavisinde ise anne alayından toplanan yumurtalar ve baba adayından toplanan sperm hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilerek meydana gelen embriyo ve embriyo transferi yöntemleri aracılığı ile anne adayının rahmine uygun bir şekilde yerleştirilir. Ortalama olarak 14 gün sonra yapılan kan testi sonucuna göre annenin Beta hgc düzeyine bakılarak transferin ne derece başarı sağlanıp sağlanmadığı ortaya çıkacaktır.
Yorum Yok