Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması: Kadınlar ve Düzenli Tasarruf Yapanların Oranı Artıyor Bireysel Emeklilik Fonları Tercih Ediliyor Sizde Emekli Olun

Haberler Ağu 26, 2023

ING Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin tasarruf sahipliği oranı 2023 yılı ilk çeyreğinde yüzde 19’a yükselmiştir. Özellikle kadınlarda tasarruf sahipliği oranında 4,5 puanlık bir artışla yüzde 14,1’e ulaşılmıştır. Aynı dönemde düzenli tasarruf yapanların oranı yüzde 69’a çıkmıştır. Tasarruf sahiplerinin tercih ettiği araçlara bakıldığında ise yastık altı altın ve nakit yüzde 25 ile en çok tercih edilenler arasında yer almıştır. Bireysel emeklilik fonlarının tercih edilme oranı da yüzde 18’e yükselmiştir. Müşterilere daha kolay ulaşım sağlamak ve tasarruf alışkanlığını desteklemek adına dijital ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine önem verildiğini belirtmiştir. Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması tasarruf yapma alışkanlıklarının ve tercihlerinin takip edildiği önemli bir veri kaynağı olup, ekonomik yönelimler ve bireysel finansal davranışlar hakkında bilgi sağlamaktadır.

Kadınlar Daha Çok Tasarruf Yapıyor

Kadınların tasarruf sahipliği oranındaki artışın önemli bir gelişme olduğu belirtilirken, erkeklerin hala kadınlardan daha fazla tasarruf sahibi oldukları görülmüştür. Çocuklubireylerde tasarruf sahipliği oranının hafif bir artışla yüzde 16’ya çıkarken çocuksuz bireylerde bu oran yüzde 24 olarak kaydedilmiştir. Tasarruf yapanların gerekçelerine bakıldığında ise geleceğe yatırım yapma düşüncesi yüzde 54 ile en çok belirtilen sebep olmuştur. Çocuklarım için gerekçesi ise yüzde 21’e yükselmiştir. ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kırmızı kadınların tasarruf sahipliği oranındaki artışın önemli olduğunu ve bireysel emeklilik fonlarının tercih edilme oranındaki yükselişin finansal çeşitlilik açısından olumlu olduğunu vurgulamıştır. 

ING Mobil uygulaması ve Cebimdeki Danışman 

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre tasarruf sahipliği oranındaki artışın özellikle kadınlardan kaynaklandığı görülmektedir. Kadınlarda tasarruf sahipliği oranı yüzde 9,6’dan yüzde 14,1’e yükselmiştir ve bu kadınların finansal bilinç ve ekonomik güven düzeyinin arttığına işaret etmektedir. Tasarruf sahipleri arasında en yaygın tercih edilen tasarruf araçları ise yastık altı altın ve nakittir. Yüzde 25 ile en çok tercih edilen tasarruf araçları arasında yer alırlar. Aynı dönemde bireysel emeklilik fonlarının tercih edilme oranının yüzde 18’e yükseldiği de görülmüştür. Türkiye’nin müşterilere daha kolay ulaşım sağlamak ve tasarruf alışkanlığını desteklemek amacıyla geliştirdiği dijital ürün ve hizmetlerin, finansal çeşitlilik açısından önemli bir rol oynadığı belirtilmiştir. ING Mobil uygulaması ve Cebimdeki Danışman hizmeti müşterilere daha fazla kolaylık ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunma noktasında başarılı bir adımdır.