Uçak yolculuklarında, özellikle uçak havalanırken veya inerken, kulaklarımızda bir basınç nedeniyle yutkunma ihtiyacı hissederiz. Bunun sebebi, uçağın içindeki basınç ile orta kulaktaki basıncın dengesiz olmasıdır. Uçak inerken veya kalkarken, yerden yüksekliğinde hızlı bir değişiklik olur. Bu hızlı değişiklik esnasında meydana gelen basınç farkından dolayı, kulak zarı ve orta kulak üzerine bir baskı meydana gelir. Bu baskı kulağımızı tıkanmış hissetmemize yol açar. Peki Uçakta Kulaklarımız Neden Tıkanır? işte merak edilen her şey yazımızda. Aynı rahatsızlık, su altına dalanlarda da görülür.
Genellikle yutkunma, sakız çiğneme veya esneme ile bu baskı düzelir. Günümüzde uçak yolculuklarının yaygınlaşması ve ucuzlaması nedeniyle daha çok kişi bu etkiye maruz kalmakta ve kulak rahatsızlığı yaşamaktadır. Bunlardan bir kısmının rahatsızlığı kısa sürede, hatta hala uçağın içindeyken geçse de bazıları işitme kaybına varan rahatsızlıklar yaşamaktadır.
Kulak Tıkanmasının Sebepleri Nelerdir?
Uçağın tırmanışı veya inişi esnasında hızlı bir basınç değişikliği olur. Kabin içi basınç ayarlansa da kulak içi basınç hızla dengelenemez. Kulak içi basınç aslında östaki borusu adı verilen bir geçit ile ayarlanabilir. Östaki borusu, orta kulağı ağız boşluğuna bağlayan bir kanaldır. Östaki borusu, meydana gelen basınç değişikliğine aynı hızda cevap veremediğinden, orta kulak ve kulak zarı üzerinde hissedilen bir baskı oluşur. Bu his, uçak inerken kulak zarının içeri doğru çökmesinden, uçak havalanırken kulak zarının dışa doğru bombe yapmasından meydana gelir. Basınç nedeniyle orta kulakta bir miktar sıvı veya kan birikebilir. Kulak zarı bu durumda normal titreşimini de yapamadığı için duymada sorun oluşur.
Basınç Nasıl Ortadan Kaldırılabilir?
Yutkunma, esneme veya sakız çiğneme östaki borusunu açacak olan kasları harekete geçirerek, basıncın dengelenmesi sağlanır. Böylece orta kulak ve kulak zarına olan basınç ortadan kalkar.
Kulak Tıkanmasının Belirtileri Nelerdir?
- Kulaklarda rahatsızlık veya ağrı hissi
- Kulaklarda dolgunluk hissi
- Hafif duyma kaybı
- Kulak çınlaması
- Baş dönmesi
- Kusma
- Kulak kanaması
Kulak Tıkanmasını Artıran Sebepler Nelerdir?
Östaki borusunun fonksiyonunu engelleyen faktörler kulak rahatsızlığını artırır:
- Çocuklarda olduğu gibi küçük östaki borusu
- Grip, nezle geçiriyor olmak
- Sinüzitler
- Saman nezlesi
- Orta kulak iltihabı
- Uçağın iniş ve kalkışlarında uyuyor olmak
Kulak Tıkanmasının Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?
Doktorunuz tarafından uçuş öncesi kullanılabilecek bazı ilaçlar önerilebilir. Bu ilaçlar östaki borusunun daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Bu ilaçlar arasında; antihistaminikler ve bölgede sıvı toplanmasını önleyen ilaçlar sayılabilir.
Uçuş esnasında yükselirken veya alçalırken esneme veya yutkunma hareketleri yapılabilir, sakız çiğnenebilir. Böylece östaki borusu açılır ve fonksiyonunu yerine getirir. Uçak yükselirken ve alçalırken uyunmamalıdır. Bu sayede gerekli önlemler alınabilir. Grip, nezle veya üst solunum yolları enfeksiyonları geçirilirken gidilecek yere uçak yerine başka bir taşıt düşünülebilir.
Alerjisi olanlar antialerjik ilaçlarını yanında bulundurmalıdır. Filtreli kulak tıkaçları kullanarak, basınç değişikliklerinin iç kulağa olan etkisi azaltılabilir.