nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Uykusuz Kalmanın Sağlığınıza Etkileri Nelerdir?

Uykusuz Kalmanın Sağlığınıza Etkileri Nelerdir?

Meltem Demiröz Meltem Demiröz - - 4 dk okuma süresi
141 0

Her beş trafik kazasından birinin uykusuzluktan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Bu zaten günümüzde birçok insanın ne kadar yorgun olduğunu gösteriyor.  Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, uykusuzluk sağlığımız için en büyük tehlikelerden biridir.

Uykusuzluk Nedir?

Uykusuzluk, yeterince uyumadığımızda veya uykumuz bölündüğünde ortaya çıkar. Uykuya dalmakta ya da gece boyunca uyumakta sorun yaşayabiliriz. Bazı insanlar aynı zamanda uykuya dalma ve uykuda kalma sorunları da yaşar. Bunlar normaldir ve zaman zaman ortaya çıktıklarında sağlığımız için bir tehdit oluşturmazlar. Sadece sık sık uykusuzluk çektiğinizde veya uyku bozukluğu kronikleştiğinde bir endişe haline gelir. O zaman sağlığınız için gerçek bir tehlike oluşturabilir.

Ne Kadar Uyumak Sağlıklıdır?

Uzmanlar, gece başına 7 ila 8 saatlik uykuyu normal olarak kabul etmektedir. Çünkü bu kadar uzun uyursanız, vücudunuz öncelikle geceleri yaptığı tüm işleri yapmak için yeterli zamana sahip olur. Bu, hasarlı hücrelerin onarılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, vücudun detoksifiye edilmesi ve çok daha fazlası gibi rejenerasyon çalışmalarını içerir. Bu miktarda uyku ile sağlıklı kalmak veya hastalık durumunda iyileşme sürecini başlatmak için en iyi koşulları yaratırsınız. Doktorlar 8 saatten fazla uyumayı önermemektedir.

Uyku Eksikliğine Bağlı Hastalıklar

Sürekli uyku eksikliği çekiyorsanız, bağışıklık sisteminiz zayıflayacaktır. Uyku kalitesinin düşük olması antikor sayısını azaltır, böylece virüsler veya bakteriler mukoza zarları yoluyla vücuda daha kolay girebilir. Bu da sizi grip ya da soğuk algınlığı, öksürük ya da boğaz ağrısı gibi enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Öte yandan, iyi ve yeterli uyursanız, vücudunuz çok fazla antikor üretir. Bağışıklık sisteminiz düşmanlara karşı iyi silahlanmış durumda.

Uykusuzluk ve Diyabet

Araştırmalara göre, kronik uyku yoksunluğu vücutta iltihaplanmanın artmasına neden olmaktadır. Bu da diyabet gibi birçok yaygın hastalığın gelişimini destekler. Uzun bir süre boyunca çok fazla uykusuz gece veya çok az uyku varsa, insülin şekeri kandan hücrelere aynı şekilde salamayabilir ve bu da kan şekeri seviyesinin kalıcı olarak yükselmesine neden olur. Uykusu kötü olanlarda diyabet gelişme riski, uykusu sağlıklı olanlara kıyasla %26 oranında artmaktadır.

Uyksusuzluk ve Konsantrasyon Sorunları

Beyin uyku eksikliğinden muzdariptir. Organlar ve bağışıklık sistemi kadar onun da yenilenmek için gece dinlenmesine ihtiyacı vardır. Uykusuz veya rahatsız bir geceden sonra bile zihinsel performansınız sınırlıdır. Daha az dikkatlisiniz, yorgunsunuz ve işinize konsantre olmakta zorluk çekiyorsunuz. Normalden daha unutkan olursunuz ve hafızanız uyku eksikliğinden zarar gördüğü için öğrenme yeteneğiniz de azalabilir.

Uykusuzluk ve Depresyon

Sık sık uykusuz kalmak sizi yalnızca fiziksel hastalıklara değil, aynı zamanda psikolojik hastalıklara da daha duyarlı hale getirir. Uyku bozuklukları veya çok kısa uyku süreleri uzun süre devam ederse, örneğin depresyon riski artar. Bu kişilerde uyku sağlığı yerinde olan kişilere göre yaklaşık iki kat daha yüksektir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir