Bugünlerde, bir takipçi olmak gerçekten de çok kolay. Haberleri okumak, alışveriş yapmak ve film izlemek gibi çevrimiçi olarak yaptığımız birçok günlük şeyde, kendimiz hakkında büyük miktarda bilgi veriyoruz. Bazılarımız bunu bilir, bazılarımız bilmez ve bazen bizi gözetlemekten çok mutlu olan yabancıların, şirketlerin veya yetkililerin ilgisini çekeriz.
Bunu bir VPN ile çözebilir ve cihazınız ile İnternet arasında şifreli bir tünel kurabilirsiniz. VPN bağlantısı yalnızca gizliliğinizi korumakla kalmaz, aynı zamanda başka birçok avantaj da sunar.
VPN Nedir ve Ne İşe Yarar?
VPN, Sanal Özel Ağ’ın kısaltmasıdır. VPN veri trafiğini şifreler ve gerçek IP adresinizi gizler. Kamuflaj modu, öncelikle kendi gizliliğinizi korumaya yarar ve çevrimiçi etkinliklerin size kadar izlenebilmesi riskini en aza indirir. VPN bağlantısı dışarıdan görünmediğinden, bu aynı zamanda şifreli tünel olarak da adlandırılır. Kendi verileriniz üçüncü tarafların veya yetkililerin erişimine karşı korunur.
Aynı zamanda VPN, sansür kısıtlamalarını ve teknik ülke engellerini aşmak için de kullanılabilir. Coğrafi engelleme olarak adlandırılan bu yöntem, yayın sağlayıcılar tarafından medya içeriklerini belirli bölgelerle sınırlandırmak için kullanılır. Başka bir ülkenin IP adresini almak için bir VPN kullanarak, bu kısıtlamayı kaldırabilir ve sağlayıcının tüm programını, örneğin spor etkinliklerinin canlı yayınları da dahil olmak üzere dünya çapında izleyebilirsiniz.
VPN Nasıl Çalışır?
İnternet anonim bir yer değildir. Temel olarak, her cihaz, internet sağlayıcınızdan aldığınız belirli sayıları olan eşsiz bir IP adresi aracılığıyla kullanıcıyı çevrimiçi olarak algılar. Bu kod teknik olarak posta adresiniz veya kimlik kartı numaranız gibi diğer kimlik özellikleri kadar benzersizdir. Bir web sitesini aradığınızda, sayfanın arkasındaki sunucu isteğinizi yanıtlamak ve size web sitesini sağlamak için IP adresinize ihtiyaç duyar.
Bu ve diğer verilerle, ilgi alanlarınız, tercih ettiğiniz yerler veya mesleğiniz hakkında sonuçlar çıkarılmasına olanak tanıyan bir profiliniz oluşturulabilir. Bir sanal özel ağa bağlandığınızda, yalnızca VPN sunucusu kendi IP adresini hedef sitenin sunucusuna iletir. Bu, VPN sunucusunun isteğini yanıtlar ve verileri ona geri gönderir. VPN istemcisi, cihazınız ile hedef site arasında bir tür aracı görevi görür. Bir VPN ile izlerinizi kapatırsınız ve internet aktiviteleriniz size kadar takip edilemez.
Ne Tür VPN’ler Vardır?
Temel olarak, özel kullanım için bir VPN ile kurumsal bir VPN arasında bir ayrım yapılır. Özel kullanıcılar bir VPN sağlayıcısı ile gizliliklerini korur, sansürden kaçınır veya yabancı yayın servislerinden içerik izler. Öte yandan şirketler, örneğin çalışan sahada değil de bir ev ofiste çalışıyorsa, VPN kullanarak şirket ağına erişim sağlar. İkinci VPN’ler çevrimiçi kimliği gizlemek için uygun değildir, ancak yalnızca şirkete şifrelenmiş bir veri tüneli oluşturur.