nowyoutech.com | Teknoloji, Gezi, Sağlık, Sinema, Dizi ve Film Blog Sitesi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Yapay Zekâ Gerçekte Nasıl Çalışır?

Yapay Zekâ Gerçekte Nasıl Çalışır?

Meltem Demiröz Meltem Demiröz - - 4 dk okuma süresi
154 0

“Yapay zekâ” terimini muhtemelen birkaç kez duymuşsunuzdur. Kulağa oldukça maceracı geliyor tıpkı bilim kurgu, robotlar ve gişe rekorları kıran sinema filmleri gibi. Ancak, bunun arkasında gerçek bir bilim yattığını ve bugün yapay zekâ ile zaten temas halinde olduğumuzu açıklıyoruz. Öyleyse gelin yapay zekânın gerçekte nasıl çalıştığına bir göz atalım.

Yapay Zekâ Nedir?

“Yapay zekâ” ya da kısaca YZ, insan zekâsını taklit eden bilgisayar programlarına verilen isimdir. Amaç, çevrelerine tepki vererek sorunları bağımsız bir şekilde çözen makineler geliştirmektir. Bilgisayar sistemleri sorulara önceden programlanmış bir cevap vermemeli, soruyu kendileri yorumlamalı ve “sezgisel” olarak tepki vermelidir. Yapay zekâ şimdiden hayatımızın birçok alanının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Siz de muhtemelen farkında olmadan birkaç kez yapay zekâ ile temas halinde olmuşsunuzdur. Akıllı telefonunuzdaki sesli asistana, örneğin Siri’ye hiç bir şey sordunuz mu? İşte bu teknolojinin arkasında yapay zekâ var. Oyun alanında da kullanılmaktadır. Örneğin, satrancı sadece bir insan oyuncuya karşı oynayamazsınız. Kimse sizinle oynamak istemiyorsa, satranç bilgisayarına karşı da oynayabilirsiniz .

Peki Makineler Bunu Nasıl Yapıyor?

Yapay zekâ “yapay sinir ağları” ile çalışmaktadır. Bunlar beynin çalışma şeklini taklit eden programlardır. Nöron adı verilen hücreler insan vücudundaki sinir hücrelerini birbirine bağlar. Her insanda inanılmaz sayıda nöron vardır yaklaşık 20 milyar, bunlar birçok yerde birbirleriyle bağlantılıdır. Bu bağlantılara sinaps adı verilir ve çok karmaşık bir ağ oluştururlar. Beyin bilgiyi bu şekilde işler ve öğrenmenizi sağlar. Teorik olarak, beyniniz herhangi bir bilgisayardan çok daha güçlüdür ancak nispeten oldukça yavaştır. Bilgisayarlar, yapay sinir ağları aracılığıyla beynin bu bilgi işlemesini yeniden yaratır. Bilgi bir taraftan girilir, işlenir ve sonuç diğer taraftan çıkarılır. Bu tür sistemler sözde algoritmalardan oluşur. Bu teknik terim, görevleri çözmek için bilgisayar dilinde farklı kurallar dizisini ifade eder.

Otomotiv Sektöründe Yapay Zekâ

Gelecek teknolojisinde önemli bir yeri olduğu için otomotiv endüstrisinde de yapay zekâ üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Bugün bile en yeni otomobil modelleri yapay zekâ ile donatılmış durumdadır. Park asistanı gibi birçok asistan sistemi bu şekilde çalışır. Görüntü anlama alanındaki araştırmalarda büyük ilerleme kaydedilmektedir. Asistan sistemleri, yol ıslak ve yansıtıcılı olduğunda bile bisikletlileri ve yayaları tanır. Gelecek sadece sürücüsüz araçlar değil, kendi kendine öğrenen akıllı araçlardır, böylece gelecekte yolda daha da güvenli ve rahat olabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir