Yurt dışında eğitim alma arzunuz var ama bunu nasıl yapacaksınız? Yurt dışı eğitiminizi organize etmenin birçok yolu vardır. Sizin için hangi yolun “doğru” olduğu çeşitli faktörlere bağlıdır. Hangi ülkede ve hangi üniversitede okumak istiyorsunuz? Kısmi mi yoksa tam bir eğitim mi? Esneklik sizin için ne kadar önemli? Gelin birlikte bu soruların cevaplarına bir göz atalım.
Ülke ve Üniversite Seçimi
Bir yurtdışı eğitim programı planlarken, eğitim ülkesi seçimi merkezi bir öneme sahiptir. Başka bir Avrupa ülkesini keşfetmek, ABD’deki tipik Amerikan kampüs hayatını tanımak veya bir Güney Amerika ülkesinin kültürünü keşfetmek mi istiyorsunuz? Öğrenciler, uygun bir eğitim yeri düşünürken, oradaki üniversite sistemi veya öğrenim ücretlerinin düzeyi gibi pratik soruları da dikkate almalıdır. Bir diğer önemli nokta ise yurtdışında kalmak için doğru üniversiteyi seçmektir.
Klasik üniversiteler ve kolejler gibi farklı türlerde yükseköğretim kurumları vardır. Üniversitenin itibarı ve varsa konumunun yanı sıra, başta öğrenim ücretleri olmak üzere maliyet düzeyi de kararınızda önemli bir kriter olabilir. Seçimdeki temel kriterlerden biri elbette üniversitenin doğru dersleri sunmasıdır. Diğer öğrencilerin deneyimleri hakkındaki raporlar, yurtdışında eğitim almaya alışma ve bir üniversite seçme konusunda çok yardımcı olabilir.
Kısmi Eğitim ve Tam Eğitim
Yurtdışında eğitimin farklı türleri vardır. Öncelikle, yurtdışında kısmi eğitim ile tam eğitim arasında bir ayrım yapılmaktadır. Her ikisi de daha farklı fırsatlar sunmaktadır. Öğrenciler birçok eğitim programından hangisinin kendileri için uygun olduğunu düşünmelidir. Bir yaz dönemi mi, yurtdışında bir sömestr mi yoksa yurtdışında akademik bir boşluk yılı mı? Ya da tam bir lisans programı mı?
Lisans ve yüksek lisans derecelerine ek olarak, elbette yurtdışında doktora yapmak da mümkündür. Buna ek olarak, yabancı üniversiteler ön lisans eğitimi veya çeşitli sürekli eğitim kursları gibi çeşitli eğitim programları sunmaktadır.
Yurtdışı Eğitim Programının Organizasyonu ve Planlanması
Oryantasyonla ilgili genel sorulara ek olarak, elbette doğru organizasyon sorusu da var. Yurtdışındaki eğitiminizi planlamanın çeşitli yolları vardır. Yurtdışındaki kısmi eğitim, örneğin kendi üniversitenizdeki bir değişim programı veya College Contact gibi özel yerleştirme kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bu kuruluşlar aynı zamanda yurtdışında tam bir eğitim programının gerçekleştirilmesine de yardımcı olmaktadır.
Bir yurtdışı eğitim programı düzenlemenin önemli bir yönü, yabancı üniversiteye zamanında başvuru yapmaktır. Bu, dil testlerine veya akademik kabul testlerine girmeyi içerebilir. Aday öğrenciler, yurtdışındaki eğitimlerini finanse etme konusunu da erken bir aşamada düşünmelidir.